Σβήνει πλέον κάθε ελπίδα για επιζώντες

Η επιχείρηση διάσωσης οδεύει στο τέλος της ανακοίνωσε ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών. Βοήθεια στους πληγέντες εξήγγειλε ο ΕρντογάνΑπό τη Θεανώ Καρούτα

Τουλάχιστον 38 νεκρούς και περισσότερους από 1.600 τραυματίες άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος που «χτύπησε» το βράδυ της Παρασκευής την ανατολική Τουρκία. Από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ το μισό Ελαζίγ ισοπεδώθηκε και τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη με τον χρόνο όλο το Σαββατοκύριακο για να ανασύρουν επιζώντες. Μια γυναίκα και το μικρό παιδί της στη συνοικία Μουσταφά Πασά του Ελαζίγ στάθηκαν τυχεροί, καθώς ανασύρθηκαν έπειτα από 28 ώρες από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε. 

Οι διασώστες, που άκουσαν τις κραυγές τους, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφού η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε ακόμη και τους -4 βαθμούς Κελσίου, ενώ δυστυχώς δεν κατάφεραν να σώσουν τον σύζυγό της και πατέρα της μικρής.

Ως το βράδυ του Σαββάτου 45 άνθρωποι είχαν βγει ζωντανοί από τα συντρίμμια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της, καθώς όσο περνούσαν οι ώρες και η θερμοκρασία έπεφτε το βράδυ έως και 10 βαθμούς υπό το μηδέν εξανεμίζονταν οι ελπίδες, ενώ η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι έχει στείλει πάνω από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια, 37.000 κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και τρόφιμα για τους πληγέντες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε το πρόγραμμά του και μετέβη το Σάββατο στο Ελαζίγ.

Επίσης, παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

Προσπάθειες

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρία στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

Ο φόβος πάντως δεν έχει καταλαγιάσει στη γείτονα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 76 κτίρια κατέρρευσαν, 642 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 425 μικρές και μέτριες ζημιές.

Οι σεισμολόγοι τρέμουν τους μετασεισμούς και όχι άδικα, αφού έχουν ήδη καταγραφεί πάνω από 700. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια στα ελληνικά για την αλληλεγγύη που έδειξε ο πρώτος μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Όχι του «Σουλτάνου» σε ελληνική βοήθεια

Λίγη ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον καταστροφικό σεισμό.

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επιζώντων, δίδοντας μάλιστα την εντολή να ετοιμαστεί μια ομάδα της ΕΜΑΚ με τον απαραίτητο εξοπλισμό προς αναχώρηση για τη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, η αποδοχή της προσφοράς από την Τουρκία δεν ήρθε ποτέ. Προφανώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε διάθεση για έναν νέο κύκλο της λεγόμενης «διπλωματίας των σεισμών».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα