Στο Μαξίμου η «αδελφότητα των προθύμων»!

Κακοί οιωνοί για τα εθνικά θέματα από τη σύσκεψη του Μητσοτάκη με τους οπαδούς του ενδοτισμού προς την ΆγκυραΜε γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι δρομολογείται, μέσω της διαδικασίας της Χάγης, η «συνθηκολόγηση» με την Τουρκία που συνεπάγεται τον ακρωτηριασμό της χώρας μας και την εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών για τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκτός από τις δηλώσεις και τις προκλήσεις που εξελίσσονται στο προσκήνιο, με φόντο τη στάση της Τουρκίας, φουντώνουν και οι παρασκηνιακές διεργασίες που εντείνουν τις ανησυχίες για τις κυοφορούμενες συμφωνίες και μεθοδεύσεις ερήμην του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, ύστερα από σειρά ύποπτων παρεμβάσεων εκ μέρους διάφορων παραγόντων το τελευταίο διάστημα για την «αναγκαιότητα» της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, σημειώθηκε μία άκρως σημαντική εξέλιξη και σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Την περασμένη Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε στο Μαξίμου μυστική σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων… 

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Εστία», η οποία αποκάλυψε χθες την πραγματοποίηση της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός «ρωτούσε και άκουγε κατά βάσιν. Δεν τοποθετείτο». Από τη σύνθεση της σύσκεψης προκύπτει όμως ότι μετείχαν «μόνο ρεαλιστές», εκείνοι οι οποίοι δηλαδή υποστηρίζουν τη γραμμή του συμβιβασμού και της ενδοτικότητας απέναντι στην Τουρκία και προέρχονται κατά βάση από το φυτώριο του Κ. Σημίτη, ο οποίος ήδη βαρύνεται ιστορικά με την προδοσία των Ιμίων!

Τον συντονισμό της σύσκεψης είχε αναλάβει άλλωστε ο υφυπουργός Α. Σκέρτσος και -πέραν των υπουργών Ν. Δένδια και Γ. Γεραπετρίτη- μετείχαν ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θ. Ντόκος, που έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της «συνεκμετάλλευσης», ο πρέσβης και εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών Γ. Ζέπος, ο πρέσβης Π. Αποστολίδης, που διετέλεσε διοικητής της ΕΥΠ επί Σημίτη, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, που εκτός από τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό έχει αναχθεί εδώ και χρόνια σε θεωρητικό του ενδοτισμού, ο επίσης «σημιτάνθρωπος» Γ. Παγουλάτος, που ανέλαβε γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημ. Καιρίδης, που εκτός των άλλων απόψεών του θεωρεί ότι ως Ελληνες «είμαστε παιδιά των Οθωμανών» και μερικοί άλλοι.

Τυπικά η σύσκεψη αυτή συγκλήθηκε διότι νωρίτερα την ίδια ημέρα η ηγεσία του ΕΛΙΑΜΕΠ είχε καλέσει, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν για «ανταλλαγή απόψεων», η οποία εξελίχθηκε σε ακόμη μία επίδειξη υπεροψίας και προκλητικότητας. Ο κ. Οζουγκεργκίν τάχθηκε υπέρ της παραπομπής στη Χάγη και για τα Ιμια, τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και όλες τις υπόλοιπες τουρκικές αξιώσεις, ενώ απείλησε και ότι «εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν αποκλείεται κλιμάκωση».

Προπαγάνδα

Επί της ουσίας όλα δείχνουν ότι -λίγες ημέρες ύστερα από τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς- επιχειρείται να διαμορφωθεί το κλίμα για να προπαγανδιστεί καταλλήλως η διαδικασία της Χάγης και να γίνουν τα ανάλογα βήματα. Από μόνη της άλλωστε η παρουσία του κ. Ροζάκη στη σύσκεψη λέει πολλά, καθώς μόλις πρόσφατα σε άρθρο του υποστήριζε πάλι ότι «το μόνο οριστικό και αδιαμφισβήτητο όπλο» που έχει η Ελλάδα «είναι η προσφυγή στη διεθνή Δικαιοσύνη», ενώ από τα ελληνικά νησιά μόνο «οι ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης» δικαιολογούν κατ’ αυτόν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αυτές τις προδοτικές αντιλήψεις μετέφερε προφανώς και στην εν λόγω σύσκεψη προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον άκουγε… Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι αυτές τις ημέρες επανεμφανίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας στο ίδιο μήκος κύματος ενδοτισμού, ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με άλλο μάτι και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για εμάς, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου»…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα