Οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση «πακέτο» στα… μέτρα της Άγκυρας!

Οι νουθεσίες του Τραμπ στον Ερντογάν να τα βρει με την Ελλάδα στη Μεσόγειο «εξυπηρετούν» τις τουρκικές επιδιώξειςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Mόνο… απομονωμένος δεν φαίνεται να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να προκαλεί την Ελλάδα, έχοντας τις «πλάτες» των ισχυρών του πλανήτη -όπως ο Ντόναλντ Τραμπ-, οι οποίοι στηρίζουν απροκάλυπτα κάθε παράνομη επιδίωξή του στην ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης, προωθώντας μια λύση «πακέτο» που ταιριάζει στις επιδιώξεις της Αγκυρας.

«Ας μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα σας συμβεί το παραμικρό από εμάς» δήλωνε χθες ειρωνικά, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ απευθυνόταν σε Τούρκους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό δεν το λέει πρώτη φορά, καθώς το είχε επισημάνει και στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ! Αναφορά έκανε και σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με πρώην Ελληνα δήμαρχο, τον οποίο δεν κατονόμασε. «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους να μην ασχολούνται μαζί μας, όπως δεν ασχολούμαστε και εμείς» αποκάλυψε ο Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του αυτές, τις οποίες ο «σουλτάνος» έκανε στη διάρκεια της πτήσης του από την Αλγερία, όπου πραγματοποίησε επίσημη 48ωρη επίσκεψη, προς τη Ζάμπια, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η χώρα μας δεν έχει καμιά σχέση και κανέναν λόγο για να εμπλακεί στην υπόθεση της Λιβύης. «Τι δουλειά έχεις εσύ με τη Λιβύη; Πού είναι η Ελλάδα; Πού είναι η Λιβύη; Εξάλλου, στην υφαλοκρηπίδα οι παράκτιες ζώνες πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη. Eρχεται να μας πει ότι η Κρήτη είναι ηπειρωτική χώρα γι’ αυτούς. Πώς να το δεχτούμε αυτό;» φέρεται ότι είπε ο Τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας μετά την παραχάραξη της νεότερης παγκόσμιας Ιστορίας να αγνοεί όχι μόνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την ίδια τη γεωγραφία της περιοχής της Μεσογείου.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε -ακόμη μία φορά- τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- στον Τούρκο ομόλογό του την ανάγκη επίλυσης των διαφορών Αθήνας και Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Γεγονός που όμως ουσιαστικά αναβαθμίζει τις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις, καθώς δίνει στην Αγκυρα τον ρόλο του ισότιμου συνομιλητή σε έναν «διάλογο» που θα εκκινεί από μηδενική βάση. Κάτι που οι Τούρκοι, στο όνομα των σχεδίων τους περί ανασύστασης της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιδιώκουν με νύχια και με δόντια.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι ξένες επεμβάσεις και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η βία στην Ιντλίμπ της Συρίας πρέπει να σταματήσει. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ακόμα πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τις διαφωνίες τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, χθες, σε δήλωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρώντας επίσης πολιτική ίσων αποστάσεων, ανέφερε πως «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, σήμερα κι ενώ ο Ερντογάν επέμενε στο ψευδοαφήγημά του για το γεγονός πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αδιαφορούν για την ειρήνη στη Λιβύη, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ επί ενός σχεδίου απόφασης που αξιώνει τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη χώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα