«Αυλαία» στα 74 για τον (σπουδαίο) Γ. Κοτανίδη!

Οι συνεργασίες και οι συμμετοχές του σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγέςΤην τελευταία του πνοή άφησε χθες, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για επέμβαση ρουτίνας και κατέληξε έπειτα από μετεγχειρητικές επιπλοκές. 

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Με την επιβολή της δικτατορίας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Οι «Σαλτιμπάγκοι»

Το 1970 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, την περίοδο 1970-1975 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου και το 2004 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα «Σαλτιμπάγκοι». Μεταξύ άλλων, είχε συνεργαστεί με την Ελληνική Σκηνή της Αννας Συνοδινού, την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, το Θέατρο του Νότου, το Εθνικό Θέατρο και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα σχεδόν τα θεατρικά είδη.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, όπως οι «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περράκη, «Ηλεκτρικός Αγγελος» του Θανάση Ρεντζή, «Το κορίτσι της Μάνης» του Πολ Ανέτ, «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» του Τζον Μάντεν, «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή κ.ά.
Πρωταγωνίστησε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεοράσεως, σε θεατρικά έργα για την ΕΡΤ και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης, ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τα μυθιστορήματα «Οι σαλτιμπάγκοι» (εκδ. Καστανιώτη, 2004) και «Όλοι μαζί, τώρα!» (εκδ. Καστανιώτη, 2011), και την ποιητική συλλογή «Ηθοποιός σημαίνει φως;» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα