Παγκόσμιο μέτωπο κατά του φονικού κορονοϊού!

Η αρχή έγινε στη Ρώμη με την ιταλική κυβέρνηση να ανακοινώνει πως απομονώθηκε ο γενετικός του κώδικαςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Την αντεπίθεσή της απέναντι στον νέο κορονοϊό έχει σημάνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, ενώ χθες οι Φιλιππίνες ανακοίνωναν τον πρώτο θάνατο -εκτός Κίνας- από την ασθένεια, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 304 ανθρώπους, με τα κρούσματα να αφορούν πλέον πάνω από 14.000 πολίτες από 24 διαφορετικές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σαββατοκύριακο η ιταλική κυβέρνηση γνωστοποιούσε πως επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι» της Ρώμης κατάφεραν να απομονώσουν τον γενετικό κώδικα του κορονοϊού. Ενα κομβικό βήμα, που ίσως αποτελέσει και το «κλειδί», κατά τους ειδικούς, στη μάχη για την αντιμετώπισή του.

«Με τον τρόπο αυτόν ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, προσθέτοντας πως η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα επί του κορονοϊού και πως πρόκειται πλέον να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Την ώρα που Κινέζοι και Ρώσοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του ιού, στη Γερμανία, όπως μετέδιδε η Deutsche Welle, τα ερευνητικά ινστιτούτα εντείνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Στέφαν Μπέκερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, ήδη συντονίζει ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση των νέων λοιμώξεων στο Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για Λοιμώξεις και, μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, υπογράμμιζε πως έχει εκκινήσει αγώνας δρόμου για να βρεθεί το συντομότερο το σωτήριο εμβόλιο – του οποίου όμως η παραγωγή «θα είναι ακριβή υπόθεση». Γενικότερα, υπάρχει η αίσθηση πως θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, «σχεδόν ενάμισι έτος», ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί νέο εμβόλιο, συνολικά, κατά πολλών διαφορετικών κορονοϊών.

Τη στιγμή που ο κορονοϊός αποτελεί πραγματικότητα και για το πανευρωπαϊκό σύστημα υγείας, που καλείται να βρει τρόπους να εμποδίσει την περαιτέρω μετάδοση των κρουσμάτων, χθες στη Γαλλία προσγειωνόταν αεροπλάνο που μετέφερε 250 Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες (ανάμεσά τους κι έναν Ελληνα) από την κινεζική πόλη Ουχάν – το επίκεντρο του ξεσπάσματος του ιού.

Αν και, κατά πληροφορίες, ο Ελληνας επιβάτης δεν νοσεί, τα γαλλικά μέσα μετέδιδαν πως θα παραμείνει σε καραντίνα για εξετάσεις -όπως και οι υπόλοιποι συνταξιδιώτες του- για τις επόμενες μέρες. Τέλος, στη Βρετανία, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ είναι ο ένας από τους δύο ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ στη Γερμανία, που μετρά οκτώ κρούσματα, το τελευταίο εντοπίστηκε στη Βαυαρία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα