Εξέγερση μεταναστών στη Λέσβο

Περίπου 2.000 Αφγανοί -που έφυγαν από τη Μόρια- έκαναν ντου στη Μυτιλήνη και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.Στο έλεος των προσφύγων και των μεταναστών βρέθηκε χθες το πρωί η Λέσβος. Περίπου 2.000 άτομα, κυρίως Αφγανοί, που αιτούνται άσυλο εξεγέρθηκαν ζητώντας την ελευθερία τους, με τη διαμαρτυρία τους να δημιουργεί ένα σκηνικό έντασης, που περιελάμβανε φωτιές, συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και δακρυγόνα. Την ίδια στιγμή, οι πρωτοφανείς εικόνες από τη Μυτιλήνη προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος με μια δήλωση-βόμβα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο τα επεισόδια να είναι «προϊόν» υποκίνησης! Ωστόσο, η ένταση συνεχίστηκε και το βράδυ στο χωριό της Μόριας, με τους κατοίκους να χτυπούν τις καμπάνες και να βγαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας στην παρουσία μεταναστών μέσα στο χωριό. 

Το ξέσπασμα των λαθρομεταναστών προκάλεσε ο νέος νόμος για το άσυλο, σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία εξετάζει τα αιτήματα των νεοεισερχομένων, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» όλα τα αιτήματα ασύλου όσων μένουν στο νησί πολλούς μήνες. Η διαδήλωση ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Μόριας και έφτασε σχεδόν στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης, λίγο μετά τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Εκεί, τους συγκεντρωμένους περίμενε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, ώστε να μην τους επιτρέψει να μπουν στην πόλη. Τότε, περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν παράκαμψη μέσω γειτονικών χωραφιών, με σκοπό να φτάσουν στον δρόμο της βόρειας παράκαμψης και από εκεί να μπουν στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα, στην πορεία τους φώναζαν «Azadi Azadi», που σημαίνει «Ελευθερία», και άναψαν φωτιές.

Τότε, άρχισαν οι συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, καταφέρνοντας να απωθήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των Αφγανών που ήθελαν να μπουν στην πόλη. Την ώρα που η ένταση με τους αστυνομικούς κορυφωνόταν, η ατμόσφαιρα στο Καρά Τεπέ ήταν αποπνικτική από τις φωτιές, με τις ΜΚΟ να εκκενώνουν τον καταυλισμό.

Παράλληλα, όσοι από τους πρόσφυγες μπήκαν στην πόλη κατέλαβαν τον δρόμο της προκυμαίας μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, ενώ κάποιοι έστησαν και σκηνές. Τα πνεύματα ηρέμησαν προσωρινά περίπου στις 4 το απόγευμα όταν οι πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στην προκυμαία άρχισαν να αποχωρούν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η ένταση συνεχίστηκε και το βράδυ όταν η Αστυνομία αποφάσισε να οδηγήσει περίπου 300 Αφγανούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση πίσω στον καταυλισμό, περνώντας τους μέσα από το χωριό! Στη θέα τους αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησε την καμπάνα του χωριού και βγήκε στους δρόμους. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, ενώ οι κάτοικοι της Μόριας παρέμεναν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ανυπόφορη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, με μια δήλωση που άναψε φωτιές αναφέρθηκε στα επεισόδια ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως ίσως είναι υποκινούμενα! Επίσης, ανέφερε πως οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει ήδη να ερευνούν αυτό το ενδεχόμενο. Ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι γεγονότα σαν αυτά που εκτυλίχθηκαν επιβεβαιώνουν «την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα