Έτσι κατασκόπευαν (και) την Ελλάδα

«Washington Post»: Εταιρία που πούλαγε υπηρεσίες κρυπτογράφησης σε 130 χώρες ανήκε για 20 χρόνια σε ΗΠΑ – Γερμανία!Μετά τα WikiLeaks, τα #cryptoleaks, τα οποία έχουν και άρωμα Ελλάδας.. Οι αποκαλύψεις για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ επί 23 ολόκληρα χρόνια στο προσφιλές πεδίο της κατασκοπίας προκαλούν αίσθηση και είναι αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήγαγε το ZDF με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» και το ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SRF. 

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών (BND) και η αντίστοιχη αμερικανική CIA κατασκόπευαν από κοινού δεκάδες χώρες επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων και φιλικών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία! Για την κατασκοπία χρησιμοποιήθηκε μια τεχνική κρυπτογράφησης, η οποία χειραγωγήθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να διαβάζεται η επικοινωνία περισσότερων από 130 κυβερνήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ βέβαια οι εκάστοτε πελάτες δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με τη χειραγωγημένη τεχνική κρυπτογράφησης.

Η εταιρία Crypto AG είχε καταστεί ηγέτιδα στον τομέα της κωδικοποίησης / κρυπτογράφησης μηνυμάτων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πουλώντας αντί «πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» τα προϊόντα της σε πάνω από 120 χώρες, έως και πρόσφατα. Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται το «Ιράν, στρατιωτικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική, η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμη και το ίδιο το Βατικανό», όπως εξηγεί η «Washington Post». Ομως η Crypto AG είχε εξαγοραστεί το 1970 από τη CIA, στο πλαίσιο «ενός άκρως εμπιστευτικού συνεταιρισμού» της με την αντίστοιχη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND.

Οι Γερμανοί αποδεσμεύτηκαν από την εταιρία στις αρχές του 1990 και η CIA πώλησε ξανά την Crypto το 2018. Οι δύο μυστικές υπηρεσίες «παραχάραξαν τα μηχανήματα της εταιρίας, ώστε να μπορούν εύκολα να σπάζουν τους κωδικούς των χωρών-πελατών της, που τα χρησιμοποιούσαν για την κρυπτογράφηση μηνυμάτων».

Έτσι, οι δύο μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να συνεργαστούν στην κρίση των (Αμερικανών) ομήρων στην Τεχεράνη το 1979, να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις θέσεις του στρατού της Αργεντινής στη Βρετανία κατά τον Πόλεμο στα Φόκλαντ, να παρακολουθούν τις μυστικές αποστολές για τη δολοφονία Λατινοαμερικανών δικτατόρων και να υποκλέψουν τις αλληλοσυγχαρητήριες συνομιλίες Λίβυων αξιωματούχων μετά την επίθεση σε ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο το 1986, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα.

H επιχείρηση, που έφερε την κωδική ονομασία «Θησαυρός» (Thesaurus) ή «Ρουβίκων», ήταν το «κόλπο του αιώνα» όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με αυτοεπαινετική αναφορά της CIA το 2004, που περιήλθε στην κατοχή των ομάδων που ερεύνησαν το θέμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα