Πρόεδρος των Περιφερειών της Ευρώπης

Μεγάλη επιτυχία του Τζιτζικώστα που εξελέγη χθες πανηγυρικά. Αντιπρόεδρος ο ΠατούληςΠρώτη φορά στην ιστορία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. ο πρόεδρος όχι μόνο είναι Ελληνας, αλλά και ανακηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη όλου του σώματος. Και αυτός είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ο επίσημος υποψήφιος πρόεδρος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όμως στη συνεδρίαση ψηφίστηκε ομόφωνα και από τις έξι παρατάξεις του «Κοινοβουλίου της Αυτοδιοίκησης».

Δύο σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών για την περίοδο 2020-2025 κατέλαβε και ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης.

Πρόκειται για τις θέσεις του αντιπροέδρου της επιτροπής και του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην επιτροπή.

Ο Απ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που εκλέγεται πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού οργάνου και μάλιστα του κορυφαίου, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, από 329 δημάρχους και περιφερειάρχες των 27 χωρών της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είχε κανείς την επιλογή να ψηφίσει «υπέρ» και «αποχή», και όχι «κατά», αφού ο μόνος υποψήφιος για πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. ήταν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας. Οι άλλες φημολογούμενες υποψηφιότητες αποσύρθηκαν.

Με προτάσεις

«Προτεραιότητά μου είναι να φέρω την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της» είπε ο κ. Τζιτζικώστας στην κεντρική ομιλία του στο αμφιθέατρο του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι η επιτροπή θα πάρει μέρος στη συζήτηση για την ενίσχυση της Ευρώπης με συγκεκριμένες προτάσεις. Οπως είπε, είναι μια μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, αφού θα προεδρεύει σε ένα τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό όργανο σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν την ευκαιρία να αναλάβω αυτές τις τόσο τιμητικές θέσεις. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τον συνάδελφο και φίλο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απόστολο Τζιτζικώστα για την ιστορική εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς είναι ο πρώτος Ελληνας που καταλαμβάνει μια τέτοια θέση στα 26 χρόνια από την ίδρυση της επιτροπής. Η εκλογή μας δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, τιμά τη χώρα μας, αλλά και τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου τους».

Την περηφάνια του και τη σιγουριά του ότι «ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα εργαστεί σκληρά για μια Ευρώπη ισχυρή» εξέφρασε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος ήταν στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα.

Σε δήλωσή του αναφέρει: «Θέλω να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τον άξιο περιφερειάρχη μας και καλό φίλο Απόστολο Τζιτζικώστα, που πέτυχε σήμερα κάτι μοναδικό: την εκλογή του, για πρώτη φορά ως Ελληνας αξιωματούχος, στη θέση του προέδρου στο ανώτατο όργανο των περιφερειών και των δήμων στην Ευρώπη».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα