Παγκόσμιος… τρομοκράτης ο κορονοϊός

«Μπορεί να έχει τεράστιες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥΜεγάλη απειλή για όλο τον κόσμο χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον νέο κορονοϊό, ο οποίος απόκτησε το όνομα Covid-19. Αν και οι κινεζικές Αρχές ελπίζουν ότι ο εφιάλτης θα έχει τελειώσει έως τον Απρίλιο, η κατάσταση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην ηπειρωτική Κίνα -ιδιαίτερα στην επαρχία Χιουμπέι- είναι απελπιστική, ενώ ανυπολόγιστη είναι η ζημιά όχι μόνο στην κινεζική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς προειδοποιεί ότι «ένας ιός είναι πιο ισχυρός στο να προκαλέσει πολιτική, κοινωνική και οικονομική αναταραχή απ’ ό,τι οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση. Είναι ο χειρότερος εχθρός που μπορείτε να φανταστείτε», επισημαίνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα απέχει τουλάχιστον 18 με 19 μήνες από την ανάπτυξη του εμβολίου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113 ως τα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653. Τριάντα εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Σε προσωρινή αποχή από τα καθήκοντά τους οδηγήθηκαν περί τους 300 υπαλλήλους της μεγαλύτερης τράπεζας της Σιγκαπούρης, της DBS, αφότου ένας υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον ιό.

Προειδοποίηση

Για πιθανές αρνητικές συνέπειες στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, στην οποία κατέληξαν τον Ιανουάριο έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν.

Ο δε οίκος αξιολόγησης S&P εκτίμησε ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης τόσο της ευρωζώνης όσο και της Βρετανίας κατά 0,1 έως 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος.

Αν η έξαρση του κορονοϊού κορυφωθεί τον Μάρτιο, το σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία πιθανόν να γίνει αισθητό στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε ο S&P, αν και κλάδοι, όπως ο τουρισμός, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν.

Θεωρίες συνωμοσίας (από Κινέζο κροίσο) για 50.000 νεκρούς

«Ξαναχτύπησε» ο Κινέζος κροίσος Γκούο Γουενγκούι, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από την Κίνα το 2014 υπό τον φόβο της δίωξης από τις κινεζικές Αρχές και να αυτοεξοριστεί στη Νέα Υόρκη σε ένα πολυτελέστατο σπίτι 9.000 τ.μ.!

Μιλώντας στην εκπομπή του Στιβ Μπάνον «War Room», ο Γκούο υποστήριξε ότι ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.

Επικαλούμενος πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, αναφέρει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 50.000, καθώς, όπως ισχυρίζεται, Κινέζοι αξιωματούχοι καίνε τις σορούς για να καλύψουν την πραγματική έκταση της κρίσης.

Είπε επίσης ότι έχει πληροφορίες για 1.500.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στην Κίνα! Ο ίδιος υποστήριξε ότι καίνε περίπου 1.200 σορούς την ημέρα, ενώ περισσότεροι από 250.000.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα.

Ο Γκούο διώκεται με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της δωροδοκίας, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αιτία της δίωξης είναι όσα γνωρίζει για τη διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική ελίτ της Κίνας.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει προβεί από το 2017 σε αποκαλύψεις, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, εξωσυζυγικών σχέσεων και σεναρίων δολοφονιών στο πολιτικό σύστημα της Κίνας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα