Μεγάλη δικαίωση για τη «δημοκρατία» με ελβετικό STOP στο ανεξερεύνητο 5G!

Η υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας «παγώνει» την ενεργοποίησή του μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλέςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Ετοιμοι να απαγορεύσουν χωρίς δισταγμό την ανάπτυξη του 5G, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, είναι οι Ελβετοί, καθώς η ομοσπονδιακή υπηρεσία Περιβάλλοντος Bafu έθεσε ένα μορατόριουμ με ισχύ επ’ αόριστον, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσον κρύβει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Η εξέλιξη αυτή (την οποία προέβαλαν και οι «Financial Times») αποτελεί δικαίωση της «δημοκρατίας» -που επανειλημμένως έχει αναδείξει τις απόψεις επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσον είναι ασφαλής η χρήση της νέας τεχνολογίας- αλλά και σαφή απάντηση σε όσους παρουσίαζαν ως… γραφικούς αυτούς που αντιδρούσαν στο 5G.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελβετία, που είναι ήδη ηγέτιδα χώρα στην ανάπτυξη της κινητής τεχνολογίας 5G, μόλις μέσα στον τελευταίο χρόνο τοποθέτησε τουλάχιστον 2.000 νέες κεραίες για την ενίσχυση του δικτύου, ωστόσο φρέναρε τα σχέδιά της μπροστά στις απορίες που θέτουν οι επιστήμονες αλλά και στις αντιδράσεις όσων τάσσονται κατά του 5G. Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των κριτηρίων ασφαλείας αναφορικά και με τις εκπομπές ακτινοβολίας των τηλεπικοινωνιακών φορέων, είναι σε θέση να επιβάλει στα καντόνια τι θα πράξουν, εάν και εφόσον από τις έρευνές της προκύψει πόρισμα.

Δοκιμές

Η Bafu γνωστοποίησε ότι ήδη παρακολουθείται η τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορεί ακόμη να παράσχει καθολικά κριτήρια για τη λειτουργία του 5G ωσότου γίνουν περαιτέρω δοκιμές για την επίδραση της ακτινοβολίας. Πριν από την εξέλιξη αυτή κάποια καντόνια ήδη είχαν εξασφαλίσει άδεια για τους νέους πύργους, οπότε προσώρας το έργο έχει παγώσει. Αλλες περιοχές ωστόσο είχαν ήδη ψηφίσει τα δικά τους μορατόριουμ, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία.

Η Swisscom, η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Ελβετίας, εξήγησε ερωτηθείσα σχετικά ότι η διαδικασία αξιολόγησης που ξεκίνησε η Bafu δεν θα σταματήσει τις συνεχιζόμενες εργασίες για την κατασκευή υποδομών 5G, ακόμα κι αν αυτό σημάνει ότι το δίκτυο δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε πλήρη ανάπτυξη. Ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε εξάλλου ότι θα μπορούσε να επιτύχει υψηλές ταχύτητες για τους πελάτες του έως και 2Gb / δευτερόλεπτο, ακόμα και αν το δίκτυο δεν επεκταθεί όσο προγραμματιζόταν αρχικά. Να αναφερθεί ότι η ελβετική νομοθεσία για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τους ιστούς των τηλεπικοινωνιών ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο υπάρχει μέριμνα για αυστηρότερα προληπτικά μέτρα ανά περιπτώσεις.

Τόσο η Bafu όσο και οι ακτιβιστές κατά του 5G τονίζουν ότι με τη νέα τεχνολογία τα άτομα εκ των πραγμάτων εκτίθενται σε περισσότερο συγκεντρωμένες δέσμες μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας -λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας των πύργων-, όμως η Swisscom επέμεινε ότι, αν και κατανοεί τους φόβους και την ανησυχία που εκφράζονται συχνά για τις νέες τεχνολογίες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η ακτινοβολία κεραίας εντός των οριακών τιμών επηρεάζει δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία» πρόσθεσε η εταιρία, επισημαίνοντας ότι το 5G λειτουργεί στην πραγματικότητα με το ισχύον πρότυπο του 4G, «το οποίο έχει υποβληθεί σε αρκετές χιλιάδες μελέτες» για την ασφάλειά του. Στον διάλογο που έχει ανοίξει στη χώρα συμμετέχει φυσικά και ο ελβετικός ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος συνιστά την προσοχή των εμπλεκόμενων φορέων στο 5G, καθώς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα ή ακόμα και να γίνει αιτία εμφάνισης καρκίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και παραμένει ασαφής η επίπτωση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό, στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον αποδειχθεί σχέση αιτίου – αιτιατού μεταξύ του 5G και κάποιας νόσου θα ανοίξει μια εντελώς νέα σελίδα στην ιστορία των νέων τεχνολογιών.

Εγγραφο-φωτιά και στην Ευρωβουλή

Ενα ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ευρωβουλευτές, χωρίς να συνιστά επίσημη ενημέρωση της Ευρωβουλής, θέτει μέσα στις 12 σελίδες της έκτασής του ερωτήματα για πιθανά προβλήματα υγείας στους πληθυσμούς από την εφαρμογή της πέμπτης γενιάς τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, ήτοι του 5G.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο στόχος της κάλυψης όλων των αστικών περιοχών με αδιάλειπτη ασύρματη επικοινωνία πέμπτης γενιάς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός πυκνού δικτύου κεραιών και ως εκ τούτου εγείρεται το ερώτημα εάν υπάρχει επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία από τις υψηλότερες συχνότητες.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι, ενώ οι ερευνητές γενικά θεωρούν ότι τέτοια ραδιοκύματα δεν αποτελούν απειλή για τον πληθυσμό, ως σήμερα δεν έχουν μελετήσει τη συνεχή έκθεση που θα εισαγάγει το 5G. Μέρος της επιστημονικής κοινότητας μάλιστα θεωρεί ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις πιθανές αρνητικές βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων σοβαρών ανθρώπινων ασθενειών.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται η ανάγκη να συγκεντρωθούν ερευνητές από διαφορετικούς κλάδους, ειδικότερα από την ιατρική και τη φυσική ή τη μηχανική, προκειμένου να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως επισημαίνεται στο έγγραφο- οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις της Ε.Ε. σχετικά με την έκθεση σε ασύρματα σήματα είναι πλέον αρκετών ετών και συνεπώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά του 5G.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα