Προανακριτική: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ένα μοναδικό στα χρονικά αλαλούμ επικρατεί σε σχέση με την αυριανή κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων...

... με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» και κυρίως με τον τρόπο κατάθεσής τους στην προανακριτική της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Και το αλαλούμ γιγαντώνεται από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται παραβιάζει τόσο την εθνική όσο και την ενωσιακή νομοθεσία, καθώς μοναδικό στόχο έχει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. 

Η πρόταση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση οι δύο προστατευόμενοι με τους Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, που σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», αποκάλυψε ξεκάθαρα αυτόν τον στόχο. Οπως τον αποκάλυψε και η ίδια η παρουσία των προστατευόμενων στην επιτροπή, αφού δεν έχουν να προσφέρουν κάτι επιπλέον. Εχουν ήδη καταθέσει στον Αρειο Πάγο. Αλήθεια, γιατί αυτές οι καταθέσεις δεν διαβιβάστηκαν στην προανακριτική, όπως έγινε στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος είναι και μηνυτής, άρα η παρουσία του θα ήταν πιο σημαντική), αλλά και των Μιχάλη Καλογήρου, Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελου Βενιζέλου;

Η αμηχανία των θεσμικών οργάνων απέναντι σε αυτό που επιχειρείται έγινε έκδηλη όταν ο Αρειος Πάγος δήλωσε αναρμοδιότητα (!) να ορίσει τον χώρο της εξέτασης. Και έγινε ακόμη πιο έκδηλη όταν η επιτροπή, μη έχοντας απάντηση από τον Αρειο Πάγο, στράφηκε στη ΓΑΔΑ, δηλαδή σε ένα εκτελεστικό όργανο, για... απάντηση. Φανταζόμαστε την έκπληξη των αξιωματικών που πρώτη φορά λάμβαναν από τη Βουλή ερώτημα για το πλαίσιο που κανονικά ρυθμίζεται από εισαγγελέα! Απάντησαν, φυσικά, ότι η επιλογή ανήκει στην επιτροπή.

Τα πράγματα έβαλε, βέβαια, στη θέση τους η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με επιστολή της στην προανακριτική, με την οποία ξεκαθάριζε ότι η διά ζώσης εξέταση χωρίς μέσα αλλοίωσης δεν προβλέπεται από τον νόμο. Βλέπετε, στην Ελλάδα οι μάρτυρες αυτοί χαρακτηρίζονται ακόμη... «κουκουλοφόροι». Στην Ευρώπη, πάλι, αναγνωρίζονται ως πρόσωπα που προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον. Γι' αυτόν τον λόγο έχει ψηφιστεί και σχετική οδηγία (2019/1937) προκειμένου να προστατευτούν, στην οποία αναγνωρίζεται πως «ο φόβος αντιποίνων» τούς αποθαρρύνει.

Και ο φόβος είναι σίγουρα η λέξη-κλειδί σε όσα επιχειρεί η προανακριτική. Γι' αυτό και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ήδη ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι προστατευόμενοι στην Ελλάδα. Οπως θα πει στη «δημοκρατία», στόχος της ερώτησης ήταν να αποκαλυφθεί στην Ευρώπη ο βαθμός πολιτικής έκθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά το αλαλούμ συνεχίζεται...

Μαρία Παναγιώτου