Τα… γυρίζει και ο Μακρόν για Σκόπια και Αλβανία!

Άνοιξε παράθυρο από τη διάσκεψη του Μονάχου για επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αίροντας το βέτοΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τα… γυρίζει, αφού δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια πως ενδέχεται να αλλάξει στάση απέναντι στην ενταξιακή προοπτική Τιράνων και Σκοπίων. Ο Μακρόν είπε χθες πως, αν τα αποτελέσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο σχετικά με το ζήτημα είναι θετικά, θα υποστηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις συγκεκριμένες χώρες, αίροντας το βέτο που ασκούσε ως τώρα. 

«Αναμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, τότε θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις» σχολίασε.

Πέραν του «καυτού» θέματος της διεύρυνσης, ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε ακόμα κριτική στην Ε.Ε. αναφορικά με την «πολιτική περιφρόνησης» που επιδεικνύει απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, για την οποία έκρινε πως έχει αποτύχει και καθώς «κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει ευθέως τη Μόσχα, η μοναδική επιλογή είναι να υπάρξει ένας στενότερος διάλογος για την επίλυση των διαφορών».

«Να ξυπνήσει η Ευρώπη»

«Αφουγκράζομαι την περιφρόνηση όλων των εταίρων μας, δεν είμαι τρελός, αλλά γνωρίζω ότι με το να είμαστε ανυποχώρητοι και αδύναμοι αυτό δεν είναι πολιτική, είναι ένα εντελώς αναποτελεσματικό σύστημα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξυπνήσει και να αντιστοιχίσει τον προϋπολογισμό της στις φιλοδοξίες της, έτσι ώστε να μη μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

«Γινόμαστε μια ήπειρος που δεν πιστεύει στο μέλλον της. Δεν επενδύουμε στο μέλλον μας επαρκώς και, από πολιτικής πλευράς, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθούμε με τις μεσαίες τάξεις μας» κατέληξε ο Μακρόν.

Παράλληλα, προσπαθώντας εμφανώς να ενδυθεί τον μανδύα του ηγέτη της Ε.Ε., κάτι που επιχειρεί από τότε που η θέση της σιδηράς κυρίας έγινε σαφές πως… χήρεψε, ο Γάλλος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του και κατά του Βερολίνου, τονίζοντας πως το Παρίσι έχει αρχίσει «να χάνει την υπομονή» του με την απουσία απαντήσεων από τη γερμανική πλευρά απέναντι στις γαλλικές πιέσεις για ενίσχυση της Ενωσης μετά το Brexit.

Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από τη σιωπή της καγκελαρίου απέναντι στις προταθείσες από τον ίδιο μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ανυπόμονος. Εχουμε προϊστορία στην αναμονή απαντήσεων ο ένας από τον άλλον».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα