Περίεργες μεθοδεύσεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Οι προσπάθειες να έρθει «στο φως» η ταυτότητά τους εγκυμονούν τη συγκάλυψη του σκανδάλου NovartisMε παλινωδίες, επικίνδυνους νομικούς ακροβατισμούς και τακτικισµό επιχειρεί η πλειοψηφία της προανακριτικής να άρει το καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αποκαλύπτοντας τη ταυτότητα των «Κελέση» και «Σαράφη». 

Όπως φαίνεται, για να καλυφθεί το σκάνδαλο Novartis, θα επιχειρηθεί η εξουδετέρωση όλων των νόμιμων διαδικασιών. Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, όμως, δεν μπήκαν σε καθεστώς προστασίας μόνο από ενέργειες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Το καθεστώς τους εγκρίθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, που ήταν εκείνη την περίοδο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, διατηρήθηκε από τον αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, που έγινε στη συνέχεια εποπτεύων, και φυσικά ήταν ενήμερη η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Αλλά και ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας δεν το έχει άρει. Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο εξωφρενικό βήμα; Να περάσει από ειδικό δικαστήριο και η κυρία Δημητρίου;

Διαδικασία

Η εξέταση των δύο μαρτύρων, πάντως, ξεκινά σήμερα στις 16.00. Πρώτος καταθέτει ο «Σαράφης» και ακολουθεί αύριο η κατάθεση της «Κελέση», ενώ η προανακριτική επιτροπή θα αποφασίσει μέσω σχετικής ψηφοφορίας να καταθέσουν με φυσική παρουσία, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν θα έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Κι αυτό διότι, από τη μία πλευρά, από τις γνωστές πηγές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. διέρρεε ότι η πρόταση που ψηφίστηκε είναι η κατάθεση «χωρίς κουκούλα».

Ωστόσο, ανώτατη πηγή της Ν.Δ. έσπευσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση είναι οι μάρτυρες να καταθέσουν με φυσική παρουσία και όπως ακριβώς κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο, αλλά ότι παραμένει ανοιχτό εάν θα υπάρχει κάλυψη ή όχι και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη ΓΑΔΑ.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα υποστήριξαν ότι σε περίπτωση που «Κελέση» και «Σαράφης» αρνηθούν να καταθέσουν τότε θα προσαχθούν βιαίως.

Στη χθεσινή ψηφοφορία πάντως άπαντες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Ν.Δ., πλην του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ μάλιστα ζήτησε η κατάθεση των «δύο» να γίνει όχι μόνο χωρίς κάλυψη, αλλά και με τα πραγματικά τους ονόματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσει από την εξέταση.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στον εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς», να απαντήσει εάν στηρίζει «τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις».

Την ίδια ώρα η προανακριτική αποφάσισε να υποβάλει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής περί διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, καθώς Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. μιλούν για ενδείξεις τέλεσης κι άλλων αδικημάτων, επικαλούμενοι τις καταθέσεις των Αθανασίου και Τσατάνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα