Διορθώσεις με ένα κλικ για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών και με τους κωδικούς του TAXISnet η είσοδος στην πλατφόρμα, που ανοίγει τις επόμενες ημέρεςΑπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με ένα «κλικ» από το σπίτι τους θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά οι πολίτες στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, που αναμένεται ν’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet, ενώ οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να συνυποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς θα αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού η αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας.

Τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων, ηλεκτροδοτούμενων ή μη, θα δηλωθούν, λοιπόν, στη διαδικτυακή εφαρμογή χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISnet να εισέρχεται στη νέα εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρησμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Δυνατότητα

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, που ηλεκτροδοτείται ή που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσω κωδικών TAXISnet δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενα δημοτικά τέλη από 1/1/2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος. Η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα