Όλο το νέο ασφαλιστικό

■ Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο
Πώς θα διορθωθούν οι αδικίες σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας
■ Τι ισχύει για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Η Θέση μας: Το φρικτό καθεστώς της παγκοσμιοποίησης

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Σε μια σημαντική διόρθωση της τελευταίας στιγμής για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που δικαιούνται «διπλό χρόνο» ασφάλισης προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο τελικό σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (2 Φεβρουαρίου) που αποδείκνυε ότι οι συντάξεις τους θα μειώνονταν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως είχαν αρχικά διαμορφωθεί. Με το νομοσχέδιο «κλειδώνει», επίσης, ότι πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά θα λάβουν μόλις οι 2 στους 100 συνταξιούχους (περίπου 50.000).

Όπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», για τα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. που δικαιούνται «διπλό χρόνο» ασφάλισης με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα για όσους συγκέντρωναν από 45 έτη ασφάλισης και πάνω, οι συντάξεις θα μειώνονταν από 0,55% έως και πάνω από 8,15%. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διόρθωσε το σφάλμα αυτό και προχώρησε στην αναθεώρηση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, δίνοντας μιάμιση ποσοστιαία μονάδα επιπλέον της μισής, που αρχικά είχε οριστεί ως προσαύξηση για όσους έχουν από 45 έτη και πάνω.

Πλειονότητα

Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων (κυρίως των παλαιών αλλά και των νέων) τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» (26 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου 2020), απ' όσο φαίνεται οι 98 στους 100 δικαιούχους κύριων συντάξεων δεν θα λάβουν αυξήσεις παρά μόνο «εικονικές». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει κοστολόγηση της επιβάρυνσης που θα προκαλέσει ο επανυπολογισμός συντάξεων (αναμένεται να γίνει ως τον Ιούνιο).

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 2.200.000 παλαιούς συνταξιούχους (προ νόμου Κατρούγκαλου - ν. 4387/2016) φαίνεται ότι πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά δεν θα λάβει σχεδόν κανείς ή -στην καλύτερη περίπτωση- απειροελάχιστοι λόγω των προσωπικών διαφορών. Τα δεδομένα αυτά θα ισχύσουν απόλυτα εάν και στον νέο επανυπολογισμό δεν ληφθούν υπόψη (όπως έγινε στα τέλη του 2018) οι επιπλέον -των βασικών- ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τους παλαιούς συνταξιούχους, όσο αυτοί εργάζονταν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο 13ος και 14ος μισθός, ο χρόνος ασφάλισης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επιπλέον ποσά που απέδιδαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Από τους περίπου 300.000 νέους συνταξιούχους, όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, πραγματικές αναπροσαρμογές της τάξης των 77 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο, στη συντριπτική πλειονότητά τους και διορθωτικά ποσά από 693 έως 770 ευρώ (για 9 ή 10 μήνες, αντίστοιχα) θα δικαιωθούν το πολύ οι 2 στους 10! Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 50.000 νέους συνταξιούχους περίπου 40.000 (με 31 έως 42 έτη ασφάλισης και μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά από 500 έως και 2.100 ευρώ τον μήνα μεικτά) θα δικαιωθούν αυξήσεις από 2,8 έως 151,41 ευρώ τον μήνα.