«Ούτε τα… μισά της 13ης σύνταξης»!

Αγανάκτηση στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Κάνουν λόγο για αυξήσεις «ψίχουλα» και ουσιαστική διατήρηση του νόμου ΚατρούγκαλουΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Με ένα τμήμα του ποσού των 984.000.000 ευρώ, που είχε προϋπολογιστεί για να αποδίδεται κάθε χρόνο για τη «13η σύνταξη», η οποία καταργείται, προκύπτει ότι θα χρηματοδοτούνται μέχρι το 2045 όποιες αυξήσεις στις συντάξεις, βάσει της αναλογιστικής μελέτης που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, χθες, στη Βουλή, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων εκπροσώπησης των συνταξιούχων, που κάνουν λόγο για «χαμένες προσδοκίες» και για «ψίχουλα».

Η στήριξη όποιων αυξήσεων θα δοθούν στις συντάξεις για τα επόμενα 25 έτη με ένα μέρος του ποσού το οποίο είχε προβλεφθεί για τη «13η σύνταξη» σε ετήσια βάση προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη που κατατέθηκε στη Βουλή. Από τα δεδομένα της επιβεβαιώνονται τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», βάσει των οποίων από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πραγματικές αυξήσεις θα έχουν οι δύο στους 100 συνταξιούχους (έως 55.000 «νέοι» οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή με τον «νόμο Κατρούγκαλου», από το σύνολο των περίπου 2.800.000). Για τους υπόλοιπους «νέους» και σχεδόν για το σύνολο των «παλαιών» συνταξιούχων οι όποιες αναπροσαρμογές αναμένεται να καλυφθούν από τις προσωπικές διαφορές.

Συγκεκριμένα, για το 2020, οι δαπάνες που θα απαιτηθούν τόσο για την αναπροσαρμογή των κύριων όσο και για τη διόρθωση των περίπου 300.000 επικουρικών (όσων, μαζί με τις κύριες συντάξεις, ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ τον μήνα μικτά και το 2016 δέχθηκαν «οριζόντιο κούρεμα», χωρίς να εφαρμοστεί ο «νόμος Κατρούγκαλου») θα κυμανθούν μόλις στο 0,22% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 420.000.000 ευρώ. Μάλιστα, από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση των επικουρικών, αφού πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα λάβουν ελάχιστοι.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, χθες, σε ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) γίνεται λόγος για «χαμένες προσδοκίες» και «ψίχουλα». Οπως υπογραμμίζεται ότι «το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τον ”νόμο Κατρούγκαλου” (ν. 4387/2016), αλλά αντίθετα τον διατηρεί και δεν αναπληρώνει τις τεράστιες μνημονιακές απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι». «Αφαιρούνται από τους συνταξιούχους 984.000.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν για τη 13η σύνταξη» συνεχίζει το ΕΝΔΙΣΥ, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «δεν αποκαθιστά τα λάθη του ”νόμου Κατρούγκαλου”».

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του Βρούτση» λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ολοσχερώς αντισυνταγματικό, βάσει της γνωμοδότησης του γενικού επιτρόπου Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) Αντώνη Νικητάκη, είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, με ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας ο κ. Μητρόπουλος είναι επικεφαλής, βάσει της εισήγησης του Ε.Σ. «το νομοσχέδιο Βρούτση αποτελεί απόλυτη συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, αφού, σύμφωνα με τον κ. Νικητάκη, με τις υποβληθείσες (νέες) ρυθμίσεις επιχειρείται εκ νέου η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, με την υιοθέτηση, ωστόσο, της λογικής και των αρχών που διέπουν την αμέσως προηγούμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου)».

Το Ε.Σ. εμμένει, επίσης, στις θέσεις του περί αντισυνταγματικής υπαγωγής στον ΕΦΚΑ των δημοσίων υπαλλήλων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με τον γενικό επίτροπο να παρατηρεί ότι «το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον εξακολουθεί να στηρίζεται, όπως και ο προηγούμενος νόμος 4387/2016, στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, ο γενικός επίτροπος του Ε.Σ. (αναφερόμενος στο ζήτημα του επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης) θεωρεί ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι ασαφής και αντισυνταγματικός, αφού λαμβάνει ως δεδομένες και ισχύουσες τις περικοπές και την κατάργηση των δώρων του 2012. Οι μειώσεις αυτές και η κατάργηση των δώρων κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα