Τα νόμιμα και τα ηθικά

Η νομιμότητα και ηθική δεν συμβαδίζουν πάντοτε. Βουλευτής και μέτοχος ή ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας είναι συνδυασμός ιδιοτήτων που επιτρέπει ο νόμος αλλά απορρίπτει η κοινωνία. Γι’ αυτό ο βουλευτής Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέας Πάτσης οφείλει σαφείς και ντόμπρες απαντήσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σημερινή αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις σχέσεις του με εισπρακτικές εταιρίες.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα μας αναφέρει: «Η δικηγορική εταιρία του λέγεται “Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες” και είναι η μητρική ενός ομίλου (ΑΡ Associates). […] Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κ. Πάτση φαίνεται ότι περιλαμβάνει και μια άλλη πτυχή. Μια από τις εταιρίες του ομίλου του, η CREDIT ACTION HELLAS, έχει ως αντικείμενο μεταξύ άλλων και τη “διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων”, όπως αναφέρει υπερηφάνως στην ιστοσελίδα της. […] Η διεύθυνση που δηλώνει πάντως και σήμερα μέσω της Βουλής ο κ. Πάτσης είναι η ίδια με της δικηγορικής εταιρίας του. Επίσης στην ιστοσελίδα του Ομίλου Επιχειρήσεων ΑP GRΟUP ο κ. Πάτσης συνεχίζει να αναφέρεται ως διευθύνων εταίρος. Παραμένει επομένως, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται (και) ως εισπρακτική εταιρία; Εάν ναι, για λογαριασμό ποίων αναλαμβάνει σήμερα τη “διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων”; Τραπεζών ή και άλλων όπως π.χ. εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χλιδάτο γάμο του κ. Πάτση, ο οποίος τελέστηκε πρόσφατα στην Κηφισιά, κουμπάρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με τη σύζυγό του Βασιλική Τσόγκα, η οποία είναι στενή φίλη της νύφης. Αυτό το κοινωνικό γεγονός έχει και πολιτικό περιεχόμενο, αφού δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τον κ. Πάτση με την ηγεσία της Ν.Δ. Οι επαγγελματικές επιλογές του κ. Πάτση δεν αφορούν πλέον μόνο τον ίδιο, αλλά αντανακλούν και στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Ο πολιτικός είναι δημόσιο πρόσωπο και ο βίος του πρέπει να είναι διάφανος και οι κινήσεις του να εξηγούνται για να μην παρεξηγούνται.

Το μάθημα σχετικά με το τι είναι νόμιμο και τι είναι ηθικό είναι ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να αποστηθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις και όσοι σχετίζονται με τη νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία. Οσοι «κόβονται» στο μάθημα συνήθως βρίσκονται εκτός πολιτικής προτού προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν. 

Σχετικά παραδείγματα μπορούμε να βρούμε πολλά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία. Ενα απ’ αυτά είναι το κόστος που πλήρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από περίπου 12 χρόνια για μια υπόθεση βουλευτή που εμπλεκόταν με υπεράκτια εταιρία. Τυπικά όλα ήταν εντάξει, αλλά στη συνείδηση του λαού, όχι. Η παραβίαση του άγραφου ηθικού νόμου είδαμε πού οδήγησε και το κόμμα και τη χώρα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα