Συναγερμός! Στην πόρτα της Ελλάδας ο κορονοϊός

Θέμα χρόνου να βρεθεί κρούσμα στη χώρα μας, λένε οι επιστήμονες! Εκτακτα μέτρα στα δυτικά σύνοραΈκτακτα μέτρα για τη θωράκιση από τον κορονοϊό, που βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της Ελλάδας και με ένα κρούσμα στη χώρα μας να αποτελεί θέμα χρόνου -όπως προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα-, λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει σήμερα τον πρωθυπουργό αναφορικά με τις προτεινόμενες λύσεις για την καλύτερη προστασία της χώρας, ενώ μετά τη σύσκεψη των δύο στο Μαξίμου θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για το ελληνικό σχέδιο. 

Με τον ιό να έχει φτάσει ήδη στην Ιταλία, αργά χθες, κατόπιν εντολής της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ανεστάλησαν όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας. Το υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα στείλει εγκύκλιο προς όλες τις δομές εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, σε ευρεία σύσκεψη το υπουργείο Υγείας εξέτασε όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό.

Αποφασίστηκε να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών Αρχών. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές, ενώ αποφασίστηκε να μην υπάρξουν -προσώρας- επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία. Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση, όπως αναφέρουν πηγές του: «Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Βγήκαν σώοι από την κόλαση του «Diamond Princess»

Αρνητικά ήταν τα δείγματα των εξετάσεων για κορονοϊό των δύο Ελλήνων που επέβαιναν στο «Diamond Princess» και επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα στο Νοσοκομείο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» για 14 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης, οι δύο Ελληνες πολίτες επαναπατρίστηκαν το Σάββατο από το κρουαζιερόπλοιο.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι δύο Ελληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί, τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Προσγειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτόν τον σκοπό.

Οι δύο Ελληνες πολίτες δεν είχαν εμφανίσει καμία συμπτωματολογία και είχαν αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και την Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί τέθηκαν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 ημέρες, όπως και τα προηγούμενα ύποπτα κρούσματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα