Πλήρης οδηγός για τα αδήλωτα

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα. Δηλώσεις… δύο ταχυτήτων
Ευχάριστη έκπληξη! Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές για μεγαλύτερο διάστημα. Πώς να αποφύγετε τις «παγίδες»

Η Θέση μας: Σκοτώνουν, φεύγουν και είναι ελεύθεροι

Από τον 
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο 

Αναμονή τέλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς αύριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών ακινήτων προς όλους τους δήμους της χώρας. Η ρύθμιση αφορά όλων των ειδών τα ακίνητα και όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαλλαγούν οριστικά από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις. 

Μάλιστα, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι ευνοϊκότερη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Προβλέπει ότι θα διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών όχι μέχρι τις 31/12/2019, αλλά μέχρι την ημέρα υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο δήμο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να γλιτώσουν και οφειλές των δύο τριών πρώτων μηνών του 2020. Στον αντίποδα, εξαιρούνται από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του δήμου είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Δύο… ταχύτητες

Από το άρθρο 22 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτουν, όμως, και δηλώσεις… δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα, ως γενική καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 31η Μαρτίου 2020, πρακτικά δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στη διάθεσή τους κάτι παραπάνω από έναν μήνα για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά. Εξαιρούνται τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και όσα αυθαίρετα θα τακτοποιηθούν μετά την 31η Μαρτίου. Για τις δύο αυτές κατηγορίες ακινήτων η προθεσμία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της ρύθμισης είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων-κατόχους ΑΦΜ της χώρας, τόσο για τη ρύθμιση αυτή όσο και για τη νέα πλατφόρμα δηλώσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα