Νεκροί σε μάχες στη Λιβύη 16 στρατιώτες του Ερντογάν

Ακόμη μία επιβεβαίωση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη αποτελούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χάλιντ αλ Μάτζουμπ...

... που χθες έκανε λόγο για εξουδετέρωση 16 Τούρκων στρατιωτικών στη διάρκεια των μαχών που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο Aλ Μάτζουμπ ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.

Ξεδιάντροπα πάντως, και δίχως να υπολογίζει κανέναν κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, ούτε βέβαια των συμφωνηθέντων της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο έσπευσε να παραδεχτεί την παρουσία δυνάμεων της Αγκυρας στην περιοχή. «Είμαστε εκεί (στη Λιβύη) με τους στρατιώτες μας και τις ομάδες μας του Εθνικού Συριακού Στρατού. Συνεχίζουμε τον αγώνα εκεί. Εχουμε πολλούς μάρτυρες. Σε ανταπόδοση, όμως, έχουμε εξουδετερώσει σχεδόν 100 λεγεωνάριους των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ» είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάρατζ κατήγγειλε χθες τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας τον Χαφτάρ «εγκληματία πολέμου» σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, έχοντας πάντα τις πλάτες μέρους της διεθνούς κοινότητας, αλλά και της Τουρκίας. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι δύο εμπόλεμες πλευρές, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, συνομιλούν για την επεξεργασία σχεδίου συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.