Με κορονοϊό Ιταλός γιατρός που ήταν στην Ελλάδα!

«Θετικός» ο δερματολόγος, που συμμετείχε σε συνέδριο στην Αθήνα! Τρία ύποπτα κρούσματα σε Πάτρα, ΒέροιαΈντονη ανησυχία και προβληματισμό σχετικά με τη διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα προκαλούν όσα αποκάλυψε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο και γιατρός Σοφία Ζαφειροπούλου. Οπως είπε, ένας Ιταλός δερματολόγος, ο οποίος πέρασε από τη χώρα μας, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο γιατί βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, η κυρία Ζαφειροπούλου είπε ότι ο συνάδελφός της εμφάνισε συμπτώματα του ιού την Κυριακή.

Ο δερματολόγος βρισκόταν σε συνέδριο στην Ελλάδα, έπειτα πήγε στη Γερμανία και επέστρεψε στην Ιταλία. Οπως πρόσθεσε, πλέον νοσηλεύεται και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς. Παράλληλα, εξετάζονται για τον κορονοϊό και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που ήταν μαζί του. 

Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», ο γιατρός είναι καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Università degli Studi di Milano. Πολύ συχνά κάνει ταξίδια στο εξωτερικό για να συμμετέχει σε ιατρικά συνέδρια, όπως αυτό που έγινε στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία και επέστρεψε στο Μιλάνο στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nuova. Σχεδόν αμέσως εμφάνισε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ίωση. Στο νοσοκομείο πήγε την τρίτη μέρα που είχε τα συμπτώματα και νοσηλεύτηκε με διάγνωση για βρογχίτιδα. Ωστόσο την Κυριακή βγήκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Παράλληλα, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο μίλησε και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση και από το υπουργείο Υγείας λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Οπως ανέφερε, το ελληνικό σχολείο και το σχολείο της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο έχουν κλείσει για προληπτικούς λόγους, όπως επίσης κλειστά παραμένουν θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία και η Σκάλα του Μιλάνου. Ωστόσο, ανοιχτά είναι εστιατόρια, ταβέρνες, φαρμακεία, νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ. Τέλος, η ίδια δήλωσε πως δεν υπάρχει αναφορά για κρούσμα κορονοϊού στην ελληνική κοινότητα.

Ανησυχία για τρεις νοσηλευόμενους

Την ίδια στιγμή, συναγερμός σήμανε χθες στην Πάτρα, όταν ένας 40χρονος άνδρας, ο οποίος είχε πάρει το πλοίο από την Ιταλία, εμφανίστηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Αμεσα μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, και δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ και αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν είναι θετικός ή όχι στον κορονοϊό.

Επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας εξετάζονται δύο ασθενείς που επέστρεψαν από Ιταλία, καθώς φέρουν συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό.

Δεν βιάζεται η Κεραμέως για την επιστροφή των μαθητών 

Με δύο γραμμές εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας να διαχειρίζεται την παρουσία μαθητών στην Ιταλία, όπου παρουσιάζεται έξαρση στα κρούσματα του κορονοϊού. Αφενός χθες εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία αναστέλλονται προσωρινά όλες οι επικείμενες σχολικές εκδρομές στη γειτονική χώρα, αφετέρου όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους μαθητές βρίσκονται ήδη σε αυτήν!

Πρακτικά, το υπουργείο Παιδείας ούτε επισπεύδει την επιστροφή των περίπου 10 σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές της Ιταλίας, αλλά ούτε παρακινεί τα σχολεία να μην επιστρέψουν νωρίτερα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το Σαββατοκύριακο δύο σχολεία βρίσκονταν στην περιοχή του Μιλάνου και οκτώ στην κεντρική και νότια Ιταλία. Ωστόσο, σε επικοινωνιακό επίπεδο η Νίκη Κεραμέως σε τέσσερις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις χθες εμφανίστηκε υπέρ το δέον καθησυχαστική. «Δεν υπάρχει λόγος ή πιθανότητα να τεθούν τα παιδιά σε καραντίνα» δήλωσε η υπουργός Παιδείας και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος σχετικά με τους μαθητές που επιστρέφουν από την Ιταλία και ξεκαθάρισε: «Τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις δραστηριότητές τους και μόνο εάν κάποια τυχόν εμφανίσουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, θα γίνουν όσα προβλέπονται από το υπουργείο Υγείας».

Στο μεταξύ, τον δρόμο της επιστροφής -λόγω των κρουσμάτων του κοροναϊού- πήραν ήδη τρεις μαθητές και δύο καθηγητές συνοδοί τους από το 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Χθες το μεσημέρι, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επέστρεψαν στην Ελλάδα 16 μαθητές και δύο καθηγητές του Λυκείου Οιχαλίας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο επέστρεψαν άλλα τρία σχολεία των Τρικάλων από την Ιταλία. Σήμερα τα ξημερώματα αναμένεται να επιστρέψει ένα σχολείο των Γιαννιτσών ακτοπλοϊκώς στην Ηγουμενίτσα και αργότερα σήμερα σχολείο από τον Βόλο αεροπορικώς.

Ολα τα νοσοκομεία σε  «κόκκινο» συναγερμό

Σε επαγρύπνηση οφείλουν να είναι όλοι οι γιατροί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει χτυπήσει και την Ιταλία, ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γιατρούς της χώρας, προκειμένου να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του φονικού ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΙΣ εκδίδει αναλυτικές οδηγίες για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια νοσηλείας ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό τους, ενώ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι.

Από Κίνα

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται η νοσηλεία του ασθενούς σε ξεχωριστό θάλαμο, η προφύλαξη από το νοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στη νοσηλεία, η άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και δήλωση του περιστατικού στον ΕΟΔΥ.

Ομοίως, οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για τη λήψη επαρκών μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, προτείνοντας μάλιστα την πρόσληψη 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα