Ραγδαία η εξάπλωση του ιού στην Ιταλία

Έξι νεκροί, 230 κρούσματα έως χθες! 50.000 άτομα σε καραντίνα, άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Πανικός επικρατεί από την Κυριακή στην Ιταλία και συνεχώς εντείνεται όσο αυξάνονται οι νεκροί από τον κορονοϊό, αλλά και τα κρούσματά του στη χώρα. Μέχρι χθες βράδυ, έξι άνθρωποι είχαν καταλήξει από τον Covid-19 και 230 είχαν διαγνωστεί ως μολυσμένοι. Με την πλειονότητα των κρουσμάτων να εντοπίζονται στη Λομβαρδία -για την ακρίβεια, περισσότερα από 180-, η περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας έχει τεθεί σε καραντίνα. 

Ως εκ τούτου, το διάσημο σε όλον τον κόσμο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε και κλειστά παραμένουν τα σχολεία και τα μουσεία. Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, οι πολίτες ζουν σε κατάσταση πολιορκίας και από χθες αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς έσπευσαν να εφοδιαστούν με βασικά αγαθά. Χαρτομάντιλα, γάντια και απορρυπαντικά, κονσέρβες και τρόφιμα μακράς διάρκειας είναι τα είδη που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Ο κόσμος ψωνίζει λες και είμαστε σε πόλεμο. Οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα τρόφιμα, τα γάντια και το απολυμαντικό τζελ εξαντλήθηκαν» διηγήθηκε μια 30χρονη από το Μιλάνο.

Και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πάντως, είναι αντίστοιχη. Σε 11 πόλεις της βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή της Λομβαρδίας και η μία στο γειτονικό Βενέτο, 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από το βράδυ της Παρασκευής, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνιζε πως «η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα» και προσέθεσε πως μπορεί να μη χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «πανδημία», ωστόσο ο ιός παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.

Αυστρία, Γαλλία

Το βράδυ της Κυριακής, η Αυστρία διέκοψε για τέσσερις ώρες την κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας δήλωνε χθες αισιόδοξος πως δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας – Ιταλίας. Οι Αρχές της Γαλλίας, πάντως, απέκλεισαν χθες στη Λιόν λεωφορείο προερχόμενο από την Ιταλία και έθεσαν σε περιορισμό τους επιβαίνοντες.

Παράλληλα, οι Αρχές του Μαυρικίου απαγόρευσαν την αποβίβαση σε επιβάτες πτήσης της Alitalia που προέρχονται από τη βόρεια Ιταλία. Η Ε.Ε., πάντως, ανακοίνωσε πως δεν σχεδιάζει ακόμα να επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια λόγω του ιού. «Εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα