Ανοίγει η πλατφόρμα για τις εισφορές

Οι μη μισθωτοί του ΕΦΚΑ από αύριο Παρασκευή έως τις 13 Μαρτίου θα διαλέγουν τη νέα ασφαλιστική κατηγορία τους. Στις 16 Μαρτίου τα ειδοποιητήριαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aύριο, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής που αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ, θα ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση efka.gov.gr/epilego), μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα, έως και τις 13 Μαρτίου 2020, την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν.

Με βάση τη μία από τις νέες κατηγορίες του νόμου Βρούτση στην οποία θα ενταχθούν, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα πρέπει στη συνέχεια να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «για πρώτη φορά οι περίπου 1.500.000 μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης».

Αλλαγή κλίμακας

Αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του.

«Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή.

Αρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο». Σημειώνεται ότι όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία έως τις 13 Μαρτίου θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020. Οι εισφορές αυτές θα πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα