Ο Παπαγγελόπουλος αποδομεί πλήρως τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Μιωνή και «βάζει στο κάδρο» τον Αντ. Σαμαρά

«Αυτός συνέταξε και υπέγραψε το έγγραφο»

Καταρρίπτει τους ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας ήταν εκείνος που συνέταξε και υπέγραψε το έγγραφο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο παραπλανητικά και με περίσσιο θράσος κατέθεσε την Τετάρτη στην Προανακριτική, δίχως την υπογραφή του. 


Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο, σε συνέντευξή του, για παραποίηση της αλήθειας, επισημαίνοντας ότι το συμβόλαιο αυτό δεν έγινε ποτέ. «Το συνέταξε ο Μιωνής, το υπέγραψε εκείνος και το έστειλε στον κ. Φιλιππάκη» δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε έθεσε θέμα χρημάτων.

«Αν τον είχα εκβιάσει, όπως ψέματα λέει, γιατί μετά από δύο χρόνια ζήτησε νέα συνάντηση;» αναρωτήθηκε ευλόγως ο ίδιος. Την ίδια ώρα, δίνοντας μια μικρή μόνο γεύση από όσα αναμένεται να αποκαλύψει εντός των επόμενων ημερών αναφορικά με την επίμαχη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς με είχε φωνάξει σπίτι του και μου είχε μιλήσει για το θέμα».

Μεσολάβηση

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει τον Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος είχε ζητήσει μεσολάβηση για τη διευθέτηση των δικαστικών διαφορών με τον Ιωάννη Φιλιππάκη και από τον τότε πρωθυπουργό το 2013, και πράγματι εκείνος είχε μεσολαβήσει για το μεταξύ τους θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η περιβόητη συνάντηση στο Μαξίμου έγινε κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Φαντάζομαι το ίδιο είχε γίνει και επί Σαμαρά, όταν, όπως αποκαλύφθηκε, είχε γίνει και πάλι προσπάθεια διαμεσολάβησης» επεσήμανε, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «και ο Παπασταύρου και ο Μιωνής ενέχονταν στο θέμα της ''λίστας Λαγκάρντ''». Στο θέμα αναφέρθηκε, από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι λειτουργούσε ως «μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας».

Ισχυρίστηκε μάλιστα ψευδώς, είτε από πρόθεση είτε από άγνοια, ότι «εκείνη τη στιγμή, παρόντων δύο υπουργών, υπεγράφη συμφωνητικό στο Μαξίμου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης», αν και είναι σαφές ότι δεν υπεγράφη κανένας απολύτως συμβιβασμός σε εκείνη τη συνάντηση.

Την ερχόμενη  Πέμπτη στην Προανακριτική η Τουλουπάκη

Την ερχόμενη Πέμπτη καταθέτει τελικώς στην Προανακριτική Επιτροπή η Ελένη Τουλουπάκη, καθώς η προγραμματισμένη για χθες το πρωί εξέτασή της αναβλήθηκε, με την εισαγγελέα Διαφθοράς να επισημαίνει, μέσω επιστολής της, ότι δεν έχει γίνει ορθά η κλήτευσή της. Αν και χαρακτήρισε εμπρόθεσμη την κλήτευση που της επιδόθηκε, η ίδια ζήτησε να της αποσταλεί νέα, προκειμένου να εξεταστεί από την επιτροπή, αφού, όπως ξεκαθαρίζει, επιθυμεί να καταθέσει. «Γαλάζιες» πηγές, πάντως, επιτέθηκαν -για ακόμα μια φορά- στην εισαγγελέα, κατηγορώντας τη για προσχηματική στάση, υποστηρίζοντας ότι η κλήτευσή της ήταν σύννομη και πως έχει ενημερωθεί πριν από δύο εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, η πλειοψηφία της Προανακριτικής αποφάσισε να κληθεί ο Νίκος Παππάς, προκειμένου να καταθέσει αναφορικά με τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Σάμπυ Μιωνή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. για μονομέρεια, ζητώντας να κληθεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Παρεμβαίνοντας, μάλιστα, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, ότι «αν εκτιμάτε ότι πρέπει να έρθει ο Παππάς, τότε θα πρέπει επίσης να έρθουν οι κύριοι Σαμαράς, Παπασταύρου, Φιλιππάκης και η κυρία Παπαδάκου». Σημειωτέον ότι τελικώς ελήφθη η απόφαση, παρά τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη να κληθεί ο Νίκος Παππάς, την Τετάρτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και την Πέμπτη η Ελένη Τουλουπάκη.

Βαθύ λαρύγγι υπέκλεψε τα απόρρητα του FBI

Διαρροή στοιχείων από τα απόρρητα έγγραφα του FBI που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της Novartis αποκαλύπτει η αλληλογραφία μεταξύ της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και των εισαγγελικών Αρχών, με την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως όποιος έχει τα επίμαχα έγγραφα διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τα οποία εδώ και ημέρες ζητούν επίμονα από τους εισαγγελείς να τους διαβιβάσουν τα έγγραφα των Αμερικανών για την υπόθεση, έβαλαν «αυτογκόλ», καθώς σε νέα επιστολή τους προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, που εστάλη την Τέταρτη, παραδέχονται πως έχουν στοιχεία από τα απόρρητα έγγραφα - αν όχι και αντίγραφα των ίδιων! Κι αυτό καθώς τα ζητούν ένα προς ένα, με τους αριθμούς πρωτοκόλλου που φέρουν καθώς και τις ημερομηνίες τους, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το πώς έχουν περιέλθει σε γνώση τους τα στοιχεία αυτά, αφού πρόκειται για έγγραφα που φυλάσσονται σαν κόρην οφθαλμού από τις εισαγγελικές Αρχές!

Συγκεκριμένα, πρόσβαση στο περιεχόμενο των επίμαχων αρχείων του FBI είχαν μόνο οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, στους οποίους και διαβιβάστηκαν από τις αμερικανικές Αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής. Ομως, τόσο ο αριθμητικός προσδιορισμός τους (6 συνολικά) όσο και η αναφορά στους αριθμούς πρωτοκόλλου που έχουν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής οδηγούν στην αυτονόητη διαπίστωση πως τα απόρρητα έγγραφα έχουν διαρρεύσει. Μάλιστα, στο απαντητικό της έγγραφο προς την επιτροπή, το οποίο κοινοποιεί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η κυρία Τουλουπακη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι όποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να επισημαίνει ακόμη μία φορά προς την επιτροπή ότι δεν είναι δυνατή η διαβίβαση των εγγράφων χωρίς την έγκριση του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών, ενώ τονίζει πως η χώρα δεσμεύεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ΗΠΑ.