Δύσκολες ώρες για τον «σουλτάνο»

Καταρρέει η δημοτικότητα του Ερντογάν εξαιτίας των επιλογών του στην οικονομία και στο ΠροσφυγικόΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Η οικονομία και το Προσφυγικό τείνουν να εξελιχθούν σε βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την πολιτική παντοκρατορία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία! Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από την έρευνα που πραγματοποίησε η γνωστή τουρκική εταιρία δημοσκοπήσεων KONDA, στην οποία αποτυπώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην περίπτωση που διεξάγονταν πρόωρες εκλογές στη χώρα, θα κατέγραφε τα χαμηλότερα ποσοστά στην ιστορία του, ενώ ταυτόχρονα θα γνώριζε τη συντριβή στις κάλπες. 

Τη δημοσκόπηση και τα ευρήματά της σχολίαζε χθες ο γενικός διευθυντής της KONDA, Μπεκίρ Αϊρντίρ, ο οποίος, χωρίς να αποκλείει λόγω των εξελίξεων το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τόνιζε πως οι ψηφοφόροι του AKP, σε ποσοστό που αγγίζει το 36%-37%, μετακινούνται πλέον σε μια «γκρίζα περιοχή» αναποφάσιστων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πόλωσης στην Τουρκία. «Οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν αλλάζουν κόμμα πηγαίνοντας στην αντιπολίτευση, αλλά συσσωρεύονται σε μια γκρίζα περιοχή. Αυτό το ονομάζουμε αρνητική ταυτοποίηση» είπε χαρακτηριστικά ο Αϊρντίρ, τονίζοντας πως οι Τούρκοι ψηφοφόροι προτιμούν να μην ψηφίσουν καθόλου, αντί να ψηφίσουν ένα αντίπαλο κόμμα.

Τα ευρήματα

Την εικόνα περιπλέκει -και για τα άλλα κόμματα- το γεγονός πως πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων έχει κόψει τους δεσμούς του με τα παραδοσιακά κόμματα και σχεδόν το 50% θεωρεί ότι οι εν λόγω κομματικοί μηχανισμοί δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Τουρκίας, όπως τόνισε ο Αϊρντίρ, ο οποίος πρόσθεσε πως ανάμεσα στους 58.000.000 ψηφοφόρους στην Τουρκία μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν οι νέοι: «Περίπου το 75% ηλικίας 15 έως 18, δηλαδή εκείνοι που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές το 2023, λένε ότι είτε δεν θα ψηφίσουν καθόλου είτε δεν θα ψηφίσουν τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα». «Η σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να χάσει τις εκλογές, αν δεν εξαγγείλει μια σοβαρή οικονομική πολιτική που θα προτείνει διέξοδο από την παρούσα οικονομική κατάσταση» υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρίας KONDA, ενώ πρόσθεσε ότι το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Τουρκίας.

—-

Δεκάδες Τούρκοι νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ιντλίμπ

Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε χθες το βράδυ στο μέτωπο της Συρίας, σύμφωνα με το Reuters και το Κυπριακό Σίγμα. Εξαπολύθηκε επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων με πολλούς Τούρκους νεκρούς στην περιοχή της Ιντλίμπ. Οπως φαίνεται, η επίθεση έγινε από ρωσικά μαχητικά σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασαντ! Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, αφού το Reuters ανέφερε ότι οι νεκροί κυμαίνονται από 10 έως 50 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται ότι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού. Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ σοβαρή κλιμάκωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα