Έτοιμα δύο μουσεία στην Αρχαία Ολυμπία

Αλλάζει η εικόνα στην «κοιτίδα» των Ολυμπιακών Αγώνων με την ανάπλαση και του αρχαιολογικού χώρου 400 στρμ.

Έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες είναι ο αρχαιολογικός χώρος εκτάσεως 400 στρεμμάτων και τα δύο μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας, το Αρχαιολογικό και το Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. 

Αυτό διαπίστωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε προ ημερών στην Αρχαία Ολυμπία, συνοδευόμενη από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αφορμή την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα ταξιδέψει στο Τόκιο, αλλά και εν όψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Σύντομα θα ξεκινήσει η β΄ φάση του έργου της ανάδειξης του Γυμνασίου, του χώρου προπόνησης των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο θα ολοκληρωθεί περίπου σε 18 μήνες και θα αλλάξει την εικόνα της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Παράλληλα, θα ωριμάσει η μελέτη της γ΄ φάσης ανάδειξης του Γυμνασίου -συνολικού μήκους περίπου 192 μ.-, η υλοποίηση της οποίας προϋ-
ποθέτει την απομάκρυνση του δρόμου που χωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο από το μουσείο.

Η κατάργηση του αμαξητού δρόμου και η αντικατάστασή του με πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο δίνουν την προοπτική μιας ήπιας ανάπλασης της περιοχής με δυνατότητα θέασης της στοάς του Γυμνασίου. Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση του έργου ανάδειξης του Γυμνασίου ολοκληρώθηκε το 2015.

Επίσης, η υπουργός συζήτησε με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας θέματα που αφορούν τις σχέσεις του υπουργείου με τον δήμο. Αμεση προτεραιότητα για τον δήμο, αλλά και για το ΥΠ.ΠΟ. είναι η διευθέτηση χώρων υποδοχής και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, των ταξί και των ιδιωτικών αυτοκινήτων των επισκεπτών.

Ενστάσεις

Ο δήμαρχος εξέθεσε στην υπουργό τις ενστάσεις του δήμου στις παρατηρήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της κυκλοφοριακής μελέτης και ζητήθηκε η σταδιακή εφαρμογή της. Επιπλέον, συζητήθηκε η εγκεκριμένη μελέτη της θεματικής τουριστικής διαδρομής, που προβλέπει τη δημιουργία πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου έως την Ολυμπιακή Ακαδημία.

Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία του ΥΠ.ΠΟ. στην εκπόνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή σχετικά με την ανάπλαση του οικισμού, αλλά και ευρύτερα της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ συζητήθηκαν η από κοινού δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαίδευσης για τεχνίτες εκμαγείων, καθώς και η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.