Όνειδος! Η ΕΚΤ προκαλεί σώζοντας (μόνο) τις τράπεζες

Καμία πρόνοια για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονταιΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Σαφές ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην έχουν… χασούρα οι τράπεζες κατέστησε ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χθες ανακοίνωσε μέτρα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. 

Μεσούσης μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πιο ευνοϊκούς όρους, αφήνοντας παράλληλα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια. Ανακοίνωσε επίσης ότι διευρύνει προσωρινά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Επιπροσθέτως, κάνοντας σαφείς τις προτεραιότητές της, που δεν είναι φυσικά οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα πληγούν σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε την προσωρινή κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών και την αναστολή των ασκήσεων αντοχής (stress test) τους για το 2020, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες από αυτήν τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό γίνονται φανερές. Αποδεικνύεται -όπως αναμενόταν- ότι ο κορονοϊός είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Σύμφωνα με την ΕΚΤ όμως μόνο οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να προσπεράσουν αυτό το σοκ χωρίς απώλειες, συνεχίζοντας να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υφίστανται προσωρινές δυσκολίες. «Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν αποσκοπούν στη στήριξη των τραπεζών για να εξυπηρετούν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πίεσης στο προσωπικό τους» δήλωσε ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις θετικές συνέπειες από τα μέτρα αυτά για να στηρίξουν την οικονομία και όχι για να αυξήσουν τα διανεμόμενα μερίσματα ή τις κυμαινόμενες αποδοχές» εξήγησε ο Ενρία. Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τα μέτρα απαραίτητα και τον κορονοϊό «μεγάλο σοκ», που «απαιτεί συντονισμένη απάντηση».

Με την ανακοίνωση των μέτρων το γερμανικό χρηματιστήριο έκανε βουτιά, ενώ λίγο αργότερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές βοήθειες προς τις επιχειρήσεις. «Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών» είπε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα