Τι θα γίνει με τον φονικό ιό

Ο Απρίλιος θα είναι πιο δύσκολος, λένε οι επιστήμονες
Ο πρώτος νεκρός, αλλά και τα πρώτα εξιτήρια όσων έγιναν καλά
Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, αφού ΔΕΝ υποβάλλονται όλοι σε τεστ

Η Θέση μας: Να ληφθούν τώρα μέτρα για τον λαό!

Πριν από λίγους μήνες είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και είχε υποσχεθεί ότι, αν κατάφερνε να επιβιώσει, θα πήγαινε να προσκυνήσει στους Αγιους Τόπους. Η επέμβαση πέτυχε και ο 67χρονος συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών Μανώλης Αγιομυργιαννάκης πραγματοποίησε το τάμα του. Ομως το ταξίδι αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς έγινε ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στη χώρα μας!

Για τον άτυχο 67χρονο από το Ηράκλειο Κρήτης, που ήταν κάτοικος Αμαλιάδας, η εκδρομή έγινε αιτία να μπει και πάλι στο νοσοκομείο, αφού στο Ισραήλ προσβλήθηκε από τον ιό που σαρώνει όλο τον πλανήτη. Παρά τη σκληρή μάχη που έδινε από τις 2 Μαρτίου, όταν εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η αντίστροφη μέτρηση γι’ αυτόν άρχισε στις 10 Μαρτίου, όταν η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σημαντική επιδείνωση.

Τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στις 3.15 τα ξημερώματα της Τετάρτης από πολυοργανική ανεπάρκεια που υπέστη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ήταν διασωληνωμένος.

Ποιος ήταν

Ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Αχαΐα αλλά και στην Κρήτη, και ο θάνατός του ήταν ένα σοκ για την οικογένειά του και τους ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του. Εντονα πολιτικοποιημένος, έδινε αγώνες και από τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον χώρο της προοδευτικής παράταξης που υπηρέτησε πιστά. Ιδιαιτέρα δραστήριος πολιτικά, ήταν περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας με την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Μπροστά» του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της συζύγου του, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία σε Πύργο, Αμαλιάδα, Χάβαρι Κεραμιδιάς, Γαστούνη και δίδαξε στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ηλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη  περιφερειακός σύμβουλος στον νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα, αλλά διαχώρισε τη θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ηταν επίσης υποψήφιος βουλευτής στην Ηλεία, με το ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι εξελέγη εκ νέου περιφερειακός σύμβουλος.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του 67χρονου απέστειλαν η Φώφη Γεννηματά, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και πλήθος κόσμου που τον γνώριζε, ενώ στο facebook υπάρχουν πολλά συγκινητικά μηνύματα από συντρόφους του από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.

«Κλιμάκωση της επιδημίας του κορονοϊού τον επόμενο μήνα» φοβάται ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ

Κυριολεκτικά θα είναι «μήνας των… Παθών» ο Απρίλιος για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη, και όχι λόγω του Πάσχα. Τότε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αναμένεται να κλιμακωθεί η επιδημία του κορονοϊού! Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για όσα δύσκολα αναμένονται, στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα, Ελλάδα» στον AΝΤ1.

«Αναμένεται με όρους επιδημιολογικούς, με όρους επιστημονικούς, να κλιμακωθεί η επιδημία. Γι’ αυτό θα είναι σκληρός μήνας και για εμάς ο Απρίλιος. Πρέπει να περάσουμε σε μία φάση άμβλυνσης, πρέπει να αμβλύνουμε το κύμα της επιδημίας, ώστε να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και από τον πληθυσμό γενικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζεται «φονικός» ο συγκεκριμένος ιός: «Ο ιός αυτός δεν είναι φονικός, φονικός ιός είναι ο ιός της ευλογιάς που είχε 90% θνητότητα. Αυτός ο ιός έχει θνητότητα 2%-3% με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν είναι φονικός ιός. Οι περισσότεροι οι οποίοι θα νοσήσουν θα αναπτύξουν συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος ή ακόμα και τίποτα, το 70%-80% θα είναι έτσι. Το 20%, όμως, θα αναπτύξει σοβαρότερα συμπτώματα, κάποιοι εξ αυτών θα κάνουν πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαριά πνευμονία, κάποιοι θα κάνουν βαρύτατη πνευμονία και θα διασωληνωθούν, κάποιοι θα καταλήξουν» ανέφερε συγκεκριμένα. Στην ερώτηση αν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, ήταν σαφής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση:

«Η λίστα με τα κρούσματα είναι συγκεκριμένη, προστίθενται συνέχεια καινούργια ονόματα. Μπορεί τα εκτιμώμενα κρούσματα να είναι περισσότερα. Σε καμία περίπτωση όμως, και αυτό είμαι σε θέση να το γνωρίζω, δεν έχει γίνει απόκρυψη κρουσμάτων. Ο αριθμός είναι αυτός ο οποίος δίνεται επισήμως από τον ΕΟΔΥ».

Καταγγελία για μεθοδεύσεις κατά των εργαζομένων λόγω… ανάγκης!

Αντεργατικές μεθοδεύσεις επιχειρήσεων κατά εργαζομένων, μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης.

Κάνει λόγο για ακυρώσεις ρεπό, εξαντλητικούς ρυθμούς με βάρδιες 12 και 13 ωρών, για να καλυφθούν οι ανάγκες, λόγω αυξημένης κίνησης, και για ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής!

Η Ενωση ζητεί:

1. Εξασφάλιση σε όλους τους χώρους εργασίας των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Γάντια, μάσκες, αλκοολούχα αντισηπτικά, με ευθύνη κράτους – εργοδοσίας.

2. Ενημέρωση με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης των εργαζομένων για την πρόληψη και προστασία από τη μετάδοση του ιού.

3. Εξασφάλιση άμεσης κάλυψης των κενών σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.

4. Να πληρωθούν οι επιπλέον ώρες απασχόλησης με τις ανάλογες προσαυξήσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία. Να μη γίνει συμψηφισμός με χρωστούμενες ώρες.

5. Ελεγχος από τους αρμόδιους φορείς για την αποτροπή της απλήρωτης εργασίας, των εξαναγκαστικών αδειών άνευ αποδοχών ή κανονικών αδειών.

6. Μετατροπή των εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης για όποιους συναδέλφους το επιθυμούν. Προσλήψεις ώστε να εξασφαλιστεί πως κάθε εργαζόμενος θα καλύπτει ένα πόστο.

7. Να δοθούν άδειες με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη:

α) Σε όσους εργαζομένους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζομένους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσους εργαζομένους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζομένους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

8. Αμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Να εξασφαλιστεί με κάθε μέσο (προσλήψεις προσωπικού, κρατική χρηματοδότηση) η αποσυμφόρηση των αστικών, με έξτρα δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα