Μένουμε σπίτι με… συναίνεση

Τι ζήτησαν Τσίπρας – Φώφη από Κυριάκο στις συνομιλίες τους μέσω βιντεοκλήσεων. Σήμερα παίρνουν σειρά οι άλλοι αρχηγοίΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Κύκλο διαδοχικών ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς μέσω τηλεδιασκέψεων εγκαινίασε από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συναινετική προσπάθεια να υπογραμμιστεί επικοινωνιακά η ουσιαστική σημασία του μηνύματος «Μένουμε σπίτι».

Η αρχή έγινε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, προέτρεψε τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που (χάρη στην… ανελέητη αφαίμαξη των Ελλήνων) άφησε η δική του κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, πρότεινε να διεκδικήσει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ (3 περίπου δισ.) και να μη συνυπολογιστούν στους στόχους δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (ήτοι άλλα 2 δισ.), ώστε κεφάλαια συνολικά τουλάχιστον 5 δισ. να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.

Περαιτέρω, πρότεινε άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν, παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό / λοιπό προσωπικό και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα. Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το Δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της Πολιτείας πρέπει να κλείσουν, έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, διεύρυνση των κριτηρίων του επιδόματος ανεργίας, έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και πάγωμα των στεγαστικών / επιχειρηματικών δανείων.

Όπως υποστήριξε αργότερα, «οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές. Η σημαντικότερη εξ αυτών, ίσως, είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια κοινωνία. Σήμερα ωστόσο, μπροστά στον φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε αργότερα το βράδυ με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέθεσε σειρά προτάσεων, ζητώντας μεταξύ άλλων να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και να ενισχυθεί ο τουρισμός.

Σήμερα, συνεχίζοντας τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα έχει μεσημεριάτικες τηλεδιασκέψεις με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ αύριο θα συνομιλήσει με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα