Πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας για τον «κινεζικό ιό» του Τραμπ!

Πρόγραμμα ύψους 850 δισ. για την οικονομία ετοιμάζει ο Λευκός ΟίκοςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Aνάσα στην αμερικανική οικονομία θέλει να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αναχαιτίσει τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει μετρητά στους Αμερικανούς! 

«Εξετάζουμε την αποστολή επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες αμέσως» είπε. «Κι όταν λέω “αμέσως” εννοώ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων» πρόσθεσε. Το μέτρο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος βοήθειας συνολικού ύψους 850 δισ. δολαρίων, το οποίο συζητά ο Λευκός Οίκος με το Κογκρέσο. Στο ίδιο πλαίσιο η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε χθες ότι θα χορηγήσει πιστωτικές διευκολύνσεις σε εταιρίες και νοικοκυριά και θα στηρίξει όσους έχουν λάβει δάνεια.

Την ίδια ώρα διπλωματικός σάλος ξέσπασε μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου επειδή ο Τραμπ χαρακτήρισε σε ανάρτησή του στο twitter τον νέο κορονοϊό «κινεζικό ιό». Τόσο η διπλωματία όσο και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι αγανακτισμένα από τη χρήση από την Ουάσινγκτον αυτής της έκφρασης, η οποία εκτιμούν ότι στιγματίζει την Κίνα.

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενεργά τις βιομηχανίες αυτές, όπως τις αεροπορικές εταιρίες και άλλες, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κινεζικό ιό. Θα είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ!» έγραψε ο Τραμπ. «Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας» σε αυτό τον χαρακτηρισμό, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Ισχυρισμοί

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua εκτίμησε ότι η χρήση «ρατσιστικών και ξενοφοβικών χαρακτηρισμών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την επιδημία σε άλλες χώρες απλώς αποκαλύπτει την ανευθυνότητα και την ανικανότητα κάποιων πολιτικών». Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τη σινική δυσαρέσκεια, έχει όμως δημοσιοποιήσει πακέτο οδηγιών για τους πολίτες, τους οποίους προειδοποιεί μεταξύ άλλων να περιορίσουν τις συναθροίσεις, ενώ την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στην Ασία, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει νέο κύμα κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού, καθώς άνθρωποι φεύγουν από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κατευθυνόμενοι στις ασιατικές χώρες για να γλιτώσουν την έκρηξη της επιδημίας μεταφέροντάς την πίσω στην περιοχή από όπου ξεκίνησε. 

Ενδεικτικά, ο τελευταίος απολογισμός στην Κίνα, το επίκεντρο της πανδημίας, δείχνει 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 20 είναι… εισαγωγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα