Σενάρια για εκατομμύρια νεκρούς στον πλανήτη

Εφιαλτικές προβλέψεις από την Goldman Sachs για την εξέλιξη της πανδημίας όχι τόσο στην οικονομία όσο στην κοινωνία της ΔύσηςΤην περασμένη Πέμπτη η Goldman Sachs (G.S.) προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες της όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν κλήθηκαν 1.500 πελάτες και επικεφαλής ομιλητές ήταν ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους και o επικεφαλής σύμβουλος σε ιατρικά ζητήματα Μίκαελ Ρέντελ. Ωστόσο, μετά το πέρας της ενημέρωσης, κάποιος από τους συμμετέχοντες άφησε να διαρρεύσουν οι σημειώσεις που είχε κρατήσει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, με αποτέλεσμα ελάχιστες ώρες αργότερα το διαδίκτυο να παίρνει φωτιά!

Οι προβλέψεις της τράπεζας επενδύσεων σοκάρουν όχι τόσο για τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην οικονομία, κάτι που η G.S. φαίνεται να υποβαθμίζει, όσο για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της σε όλο τον πλανήτη. Το 50% των Αμερικανών θα κολλήσει τον Covid-19 (150.000.000 άνθρωποι) και το 70% του πληθυσμού της Γερμανίας θα έχει επαφή με κάποιον φορέα (58.000.000 άτομα). Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται τις επόμενες οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια θα αρχίσει η καμπή της. Ο ιός φαίνεται να είναι συγκεντρωμένος σε μια γεωγραφική ζώνη μεταξύ των 30-50 μοιρών γεωγραφικού πλάτους, που σημαίνει ότι, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, έτσι και ο Covid-19… προτιμά το κρύο. Το καλοκαίρι που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο θα βοηθήσει, λοιπόν, όπως εκτιμούν τουλάχιστον οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι πιθανόν εποχικός.

Συμπτώματα

Από αυτούς που έχουν επηρεαστεί, το 80% θα το περάσει σαν κοινό κρυολόγημα, το 15% σαν γρίπη και το 5% πιο βαριά. Ταυτόχρονα, βάσει των εκτιμήσεων, το ποσοστό θνησιμότητας κατά μέσο όρο είναι έως 2%, με θύματα κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, γεγονός που σημαίνει ότι έως 3.000.000 άνθρωποι ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Οι ΗΠΑ οδεύουν προς την επιβολή καραντίνας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τείνει να επιτρέψει την εξάπλωσή του, έτσι ώστε ο πληθυσμός να αναπτύξει μια φυσική ανοσία. Η καραντίνα, κατά τις εκτιμήσεις πάντα, πιθανόν να είναι αναποτελεσματική και να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές ζημίες, ωστόσο θα επιβραδύνει τον ρυθμό μετάδοσης, δίνοντας στο σύστημα της δημόσιας υγείας περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει το φορτίο που θα δεχτεί.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η οικονομία της Κίνας θα χρειαστεί έως έξι μήνες για να ανακάμψει. Ο παγκόσμιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος τα τελευταία 30 χρόνια, περίπου 2%. Η μεγαλύτερη ζημιά θα οφείλεται κυρίως στην ψυχολογία της αγοράς. Οι ιοί ήταν μαζί μας πάντα. Οι χρηματιστηριακές αγορές θα πρέπει να ανακάμψουν πλήρως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η σύγκρουση για τις τιμές πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας θα συνεχιστεί αρκετό καιρό, καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να πιέσουν οικονομικά τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

Από τεχνική άποψη, η αγορά γενικά αναζητούσε έναν λόγο για να κάνει διόρθωση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, καθώς οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στις αγορές για να τις σταθεροποιήσουν και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένος. Η κατάσταση μοιάζει περισσότερο, τονίζουν άνθρωποι του οίκου, με την 11η Σεπτεμβρίου παρά με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα