Ασυνείδητοι εξαφάνισαν φάρμακο που άκουσαν ότι θεραπεύει

Έκτακτα μέτρα του ΕΟΦ για την προστασία ασθενών που λαμβάνουν χλωροκίνη, καθώς το σκεύασμα Πλακενίλ είναι πλέον σε έλλειψηΑμόκ φαίνεται ότι έχει καταλάβει μια μερίδα Ελλήνων καταναλωτών μετά τις αναφορές επιστημόνων από Γαλλία και Κίνα για τα θετικά αποτελέσματα της χλωροκίνης σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, καθώς τρέχουν και δεν φτάνουν για να εξασφαλίσουν το φάρμακο Πλακενίλ (Plaquenil) που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία!

Από τις χθεσινές… επιδρομές τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα σχεδόν ξέμειναν από το σχετικά φθηνό φάρμακο, ενώ χαρακτηριστικό της τρέλας που επικρατεί τις τελευταίες ώρες είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΦ αναγκάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα, εκδίδοντας εντολή που ορίζει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα θα πωλείται στο εξής μόνο με συνταγή ειδικού γιατρού για τις παθήσεις που προορίζεται. Το Πλακενίλ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Παρόμοια αντίδραση υπήρξε και από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε η χλωροκίνη να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι υπάρχει κίνδυνος οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη το σκεύασμα πολύ σύντομα να μην μπορούν να το προμηθευτούν και να διακόψουν τη θεραπεία τους, με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους. «Το Πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, μιλώντας στο voria.gr. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το φάρμακο έχει έτσι κι αλλιώς μειωμένη διαθεσιμότητα προς τα φαρμακεία από την εταιρία παρασκευής.

Όπως κατέληξε, παρατηρείται και έλλειψη παρακεταμόλης στα φαρμακεία, ωστόσο αυτό δεν προκαλεί ανησυχία καθώς, σε αντίθεση με το Πλακενίλ, η παρακεταμόλη παρασκευάζεται και στην Ελλάδα.

Προειδοποίηση

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας προειδοποίησε, από την πλευρά του, τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σκευάσματα που περιέχουν χλωροκίνη. «Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να τη λαμβάνει κάποιος!» ανέφερε έξαλλος στο Open TV.

Στο μεταξύ, σε παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων χλωροκίνης έχουν προχωρήσει τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές Αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτή την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στη Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα