Ανύπαρκτοι οι υγειονομικοί έλεγχοι επιβατών σε πτήσεις από Λονδίνο στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αποκάλυψη του newsbreak.gr: Δεν θερμομέτρησαν ούτε πήραν δείγμα από δεκάδες Ελληνες

Ένα γεγονός που -αν μη τι άλλο- προβληματίζει είναι η έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η άφιξη το βράδυ του Σαββάτου έκτακτης πτήσης της Aegean Airlines από το Λονδίνο…

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του newsbreak.gr, πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έκτακτη πτήση της εταιρίας Aegean από το Λονδίνο. Το αεροσκάφος ήταν γεμάτο με Ελληνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βρετανία.

Κατά την είσοδο των επιβατών στο αεροσκάφος τούς δόθηκαν τα έντυπα στα οποία έπρεπε να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελεγχθούν μετά και την υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών που έχει επιβληθεί για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες του εξωτερικού. Μέχρι εδώ όλα καλά!

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζει το παράλογο. Και αυτό διότι ενώ οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι φορείς ζητάνε συνέπεια, προστασία και έλεγχο, το κράτος και ο ΕΟΔΥ ήταν αυτοί οι οποίοι χθες το βράδυ καταπάτησαν όλες αυτές τις εντολές και προτροπές.
Και αυτό διότι:

1. Τα έγγραφα που συμπλήρωσαν οι επιβάτες τα παρέλαβαν οι αεροσυνοδοί της Aegean και όχι κάποιος αρμόδιος των ελληνικών Αρχών κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων (θα μπορούσε πολύ εύκολα να παραπέσει κάποιο από αυτά τα έγγραφα ή να μην έχει συμπληρωθεί με πραγματικά στοιχεία).

2. Δεν έγινε θερμομέτρηση, που είναι το πρώτο στοιχείο για να γίνει το απαιτούμενο τεστ κατά του κορονοϊού.

3. Δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος από τον ΕΟΔΥ (τουλάχιστον δεν έγινε γνωστή η παρουσία του) ώστε ή κάποιος να τον πλησιάσει αν ένιωθε άσχημα ή αν αντιλαμβανόταν περίεργη όψη ή συμπεριφορά επιβάτη να ενεργοποιήσει το απαιτούμενο πρωτόκολλο.

4. Οι επιβάτες δεν έδωσαν γενετικό υλικό (δηλαδή σάλιο, όπως έγινε προχθές στο ίδιο αεροδρόμιο) ώστε να γίνει το απαιτούμενο τεστ.

5. Δεν υπήρχε κανένα ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο για την περίπτωση της ανάγκης άμεσης διακομιδής.

Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο, γύρω στις 2 το ξημέρωμα, όταν ξεκίνησαν οι επιβάτες να βγαίνουν, το αεροδρόμιο ήταν άδειο και σε τίποτα δεν θύμιζε τις προηγούμενες εβδομάδες! Ακριβώς τα ίδια συνέβησαν και στη χθεσινή πτήση της British Airways BA-640. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό να μην υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ τη στιγμή που οι αρμόδιοι γνώριζαν την άφιξη της συγκεκριμένης πτήσης και επίσης γνώριζαν ότι η Βρετανία είναι «κόκκινη ζώνη», από τη στιγμή που δεν είχαν ληφθεί ως πριν από τρία εικοσιτετράωρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των Βρετανών και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα!

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο οι αρμόδιοι να απαντήσουν γιατί δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό!

Ιων Παπαδάκης