Φοροφυγάς ο αντίπαλος της Μέρκελ

«Πολλές από εκείνες τις ομιλίες δόθηκαν σε μία χρονική περίοδο όταν ούτε εγώ ούτε το SPD θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ξανάμπαινα στον αγωνιστικό χώρο» σχολίασε ο Πέερ Στάινμπρουκ σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες υποστηρίζουν ότι απέκρυψε από την Εφορία εισόδημα από ομιλίες του.

 

Ο αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές του 2013 για την καγκελαρία παραδέχτηκε ότι δήλωσε με αργοπορία την αμοιβή από 2 ομιλίες του, η οποία φαίνεται να φτάνει τα 23.000 ευρώ. Ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος όχι μόνο με τις κατηγορίες για απόπειρα φοροδιαφυγής, αλλά και με κατηγορίες παραμέλησης καθήκοντος, καθώς οι αντίπαλοί του σχολιάζουν ότι η παράλληλη ενασχόλησή του ως ομιλητή ζημίωσε την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων. Επιπλέον, πολλοί υποστηρίζουν ότι η συχνότητα με την οποία οι ομιλίες του απευθύνονταν σε τραπεζικά στελέχη δεν συμβαδίζει με την αυστηρότητα, η οποία χαρακτήριζε τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Την Τρίτη ο Στάινμπρουκ παραδέχτηκε την αργοπορία στη δήλωση των εισοδημάτων, η οποία -όπως σχολιάζει το Reuters- δεν παραβιάζει κάποιον νόμο. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, όμως, άσκησε κριτική στους κατηγόρους του, καθώς παρουσίασε λεπτομερή εικόνα των εισοδημάτων του, η οποία φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ τη σχετική νομοθεσία, και ζήτησε από τα κεντροδεξιά κόμματα να προχωρήσουν σε παρόμοιες παρουσιάσεις. Επιπλέον, ο Στάινμπρουκ σχολίασε ότι οι ομιλίες του του έδωσαν την ευκαιρία να συναντήσει ανθρώπους, οι οποίοι τυπικά δεν συμπεριλαμβάνονται στους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών, αλλά και ότι διασκέδαζε λέγοντας στους τραπεζίτες πράγματα τα οποία δεν ήθελαν να ακούσουν. Σε σχέση με την κατηγορία παραμέλησης των βουλευτικών του καθηκόντων δήλωσε ότι στη διάρκεια των τριών χρόνων των ομιλιών του έχασε μόλις 7 κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και συγχρόνως μίλησε 250 φορές, αφιλοκερδώς, στην εκλογική του περιφέρεια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Η ανά ομιλία αμοιβή του Στάινμπρουκ εκτιμάται κατά μέσο όρο στα 7.300 ευρώ, ένα ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τον βασικό μισθό στη Γερμανία.

 

 

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Ετικέτες: