Ευρωπαία (!) με το ζόρι θέλει να γίνει η Τουρκία

Ευρωπαίος με το... ζόρι φαίνεται ότι θέλει να γίνει ο Τούρκος πρωθυπουργος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη Τρίτη δήλωσε από τη Γερμανία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσει την Τουρκία, αν δεν της χορηγήσει άδεια ένταξης μέχρι το 2023. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που έγινε στο Βερολίνο, για το αν η Τουρκία θα είναι μέλος της Ε.Ε. μέχρι το 2023, απάντησε ότι «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τραβήξουν τόσο πολύ το σχοινί... Αλλά αν το κάνουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσει, και κατά πολύ περισσότερο θα χάσει την Τουρκία». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό μάλιστα, η Ε.Ε. με την ένταξη της Τουρκίας θα ενισχυθεί από τα περίπου 74.000.000 Τούρκους πολίτες, εκ των οποίων τα 6.000.000 ήδη ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος - τη στιγμή που τα 3.000.000 εξ αυτών μένουν στη Γερμανία.

 

Οπως είναι γνωστό, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και προτιμά αντ’ αυτού μια προνομιακή συνεργασία με τη χώρα, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Αγκυρας.

 

Ο γερμανικός Τύπος πάντως σχολίαζε το τελευταίο διήμερο μάλλον αρνητικά την πρωτοβουλία του Ερντογάν να πιέσει τις καταστάσεις γύρω από το θέμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

 

«Η Ε.Ε. δεν είναι κέντρο αναμόρφωσης της Τουρκίας» τιτλοφορούσε την ανάλυσή της η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» και εξηγούσε ότι «ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια προχώρησε με επιτυχία στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, ακολουθεί στον κοινωνικό τομέα μία πολιτική, η οποία μόνο εν μέρει δημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί». «Ο Ερντογάν θέτει τελεσίγραφο στην Ε.Ε.» ήταν ο τίτλος της «Frankfurter Allgemeine» για το θέμα, τη στιγμή που η εφημερίδα του Αμβούργου, η «Hamburger Adenblatt», τόνιζε ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από το να έχει εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μπορεί σήμερα να διάγει περίοδο ανάπτυξης, (...) αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο σε θέματα μειονοτήτων, θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας του τύπου».

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: