Στον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο!

Η παραδοσιακή ξύλινη κάλπη στο ένα και μοναδικό εκλογικό τμήμα του Ντίξβιλ Νοτς είχε στηθεί ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας στο ξενοδοχείο του μικρού χωριού των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η εφορευτική επιτροπή από νωρίς είχε φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια προκειμένου οι συνολικά 10 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Οπερ και εγένετο. Πρώτος ενώπιον της κάλπης κατέφθασε ο Τάνερ Τίλοτσον, ο πρώτος ψηφοφόρος από τους περίπου 200.000.000 Αμερικανούς που χθες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον νέο τους πρόεδρο.

 

Για την ιστορία πάντως, αν και ο 24χρονος ναυτικός δήλωσε ότι ψήφισε τον Ομπάμα, η κάλπη ανέδειξε τους δύο μονομάχους ισόπαλους, καθώς στην τελική καταμέτρηση έλαβαν από πέντε ψήφους.

 

Προμήνυμα «εκλογικού ντέρμπι»; Ως τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ άγνωστο παρέμενε ποιος πήρε τελικά το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο. Αν και οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δεν ξεκαθάριζαν το τοπίο ως προς τον νικητή, σύμφωνα με αναλυτές ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται ότι συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων σε σχέση με τον αντίπαλό του - υπολογίζονται από 277 έως 317. Στοιχείο που σίγουρα δίνει ένα σοβαρό στίγμα, αν σκεφθεί κάποιος ότι για να εκλεγεί ένας υποψήφιος στην προεδρία των ΗΠΑ χρειάζεται 270 εκλέκτορες από τους 538.

 

Ο δημοσιογράφος των «Financial Times» Γκίντεον Ράχμαν έγραφε χθες ότι αν μπορούσε να ψηφίσει στην Αμερική θα ψήφιζε τον Μπαράκ Ομπάμα, σημείωνε ωστόσο όμως ότι ακόμη κι αν τελικά εκλεγεί ο Ρόμνεϊ δεν θα έρθει και η καταστροφή. Οι Ευρωπαίοι πάντως «ψηφίζουν» Ομπάμα, δήλωνε ανήμερα των αμερικανικών εκλογών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, καθότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες». Ωστόσο κάπου νοτιότερα, στο χωριό Κογκέλο της Κένυας, για μια γιαγιά η ψήφος είναι μία! Η Σάρα Ομπάμα, συγγενής του Μπαράκ από την πλευρά του πατέρα του, προσευχήθηκε χθες για τη νίκη του επιφανούς συγγενή της. «Προσεύχομαι γι' αυτόν, για να τον βοηθήσει ο Θεός» έλεγε στους δημοσιογράφους, που ακόμη μια φορά ελέω πλανητάρχη φρόντισαν να διαταράξουν τη γαλήνη του αφρικανικού χωριού.

 

 

Ψηφοφορίες-σπαζοκεφαλιά

 

Το να ψηφίζει κανείς στις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, καταπώς φαίνεται, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξάγεται ταυτόχρονα και πληθώρα ψηφοφοριών για άλλα ζητήματα - τόσο σε εθνικό επίπεδο, για την ανανέωση της σύνθεσης του Κογκρέσου, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις πολιτείες και τις πόλεις. Οι Αμερικανοί λοιπόν -στα ενίοτε πολυσέλιδα ψηφοδέλτια- καλούνται να εκλέξουν εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατά περίπτωση στη Γερουσία, στα πολιτειακά Κοινοβούλια, καθώς και σε διάφορες περιστάσεις για τις κομητείες και τους δήμους. Σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ καλούνται δε να συμμετάσχουν και σε δημοψηφίσματα για θέματα όπως τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η φθορίωση του νερού!

 

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

Ετικέτες: