Αρειος Πάγος: Βόμβα για τις περικοπές

Αντισυνταγματικές με ομόφωνη απόφαση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκαν οι νέες περικοπές στο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών σε ποσοστό από 19% έως 24%, ανάλογα με τον βαθμό που κατέχουν. Ειδικότερα, οι 44 δικαστές που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση συμφώνησαν με το σκεπτικό της εισήγησης του αρεοπαγίτη Βασίλη Λυκούδη και έκριναν ότι αντίκειται στο Σύνταγμα(αρθρα 26,87 και 88) η περαιτέρω μισθολογική τους υποβάθμιση από την κυβέρνηση. Όπως τόνισε, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Βασιλική Θάνου, η απόφαση της διοικητικής Ολομέλειας έχει γνωμοδοτικό ρόλο και δεν είναι δεσμευτική, ωστόσο, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον όταν οι δικαστικοί λειτουργοί θα προσφύγουν στο Μισθοδικείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Λυκούδης και υιοθέτησαν τα υπόλοιπα μέλη της Ολομέλειας: «η πρωτοφανής και επιλεκτική μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών χωρίς να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη μείωση των αποδοχών αντίστοιχων οργάνων των άλλων λειτουργιών και όλων των λειτουργών και αξιωματούχων του Δημοσίου, καταλύει την προσωπική τους ανεξαρτησία και με την έννοια αυτή κρίνεται αντισυνταγματική».

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γίνεται μνεία στα ελάχιστα δημοσιονομικά έσοδα που θα προσφέρουν οι περαιτέρω περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 4.000. Ετσι, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισηγητή που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια, η απόφαση για περικοπή των αποδοχών τους δεν εξυπηρετεί δημοσιολογικούς λόγους, αλλά αποβλέπει στην υπαλληλοποίησή τους και στην κατάργηση της ανεξαρτησίας τους. Ταυτόχρονα, αυτές οι νέες περικοπές που πλήττουν τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών για μία ακόμα φορά κρίθηκε ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν και προστατεύουν το μισθολόγιο των λειτουργών της Θέμιδος.

 

Πρόκειται για μία ακόμα δικαστική απόφαση-ράπισμα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: