«Τρομοκρατία» από Μανιτάκη

Ο υπουργός που διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θα κάνει απολύσεις, προτάσσοντας την αριστεροφροσύνη του, τώρα άρχισε την τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων στους δήμους. Ο λόγος για τον Αντώνη Μανιτάκη, που απειλεί τώρα να θέσει σε διαθεσιμότητα όλους τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου της κατηγορίας ΔΕ, αν δεν του αποσταλούν από τους δημάρχους οι καταστάσεις. Παράλληλα, αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο καθυστέρησης πληρωμών των μισθών των υπαλλήλων εξαιτίας της μη εφαρμογής της διαθεσιμότητας. Την ίδια ώρα, στροφή υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που στην ουσία αποτελεί τον προθάλαμο, μέσω της διαθεσιμότητας, στις απολύσεις, κάνουν πλέον οι δήμαρχοι. Την ίδια ώρα, όμως, αρνούνται να στείλουν τις λίστες και να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις με τα ονόματα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

 

«Με το μέτρο της διαθεσιμότητας δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση και απειλούνται δήμοι με διάλυση των υπηρεσιών τους και αποδιάρθρωση των οργανισμών τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στη λογική αυτή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι οι δήμαρχοι είναι αρνητικοί στην αποστολή οποιασδήποτε λίστας με ονόματα υπαλλήλων, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν, πόσοι και ποιοι δήμαρχοι έχουν αποστείλει σχετικές λίστες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Ασκούνης, εκφράζοντας και άλλα μέλη της ΚΕΔΕ, ξεκαθάρισε για πρώτη φορά, τουλάχιστον σε δημόσιο λόγο, ότι «η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων των ΟΤΑ και του δημόσιου τομέα».

 

Επιπλέον, ο κ. Ασκούνης, στην ίδια συνέντευξη, μετέφερε την κατηγορηματική άρνηση των δημάρχων να αυξήσουν τα τέλη, όπως προβλέπει το Μνημόνιο 3. «Εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αύξηση τελών.

 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του «αδειάζει» τον κ. Μανιτάκη αλλά και την κυβέρνηση στην οποία μετέχει ισχυριζόμενος: «Είναι καθήκον της Πολιτείας να στηρίξει τους θεσμούς και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν είναι αντίπαλοι, αλλά βασικοί συνεργάτες της κεντρικής κυβέρνησης στην εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης».

 

 

Στάση εργασίας στο Δημόσιο

 

Παράλληλα, εντείνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας και στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης εν όψει μάλιστα και της 4ωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για σήμερα. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις στα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, στη Γραμματεία Δημοσίων Εργων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και περιφέρειες, καθώς και στα περισσότερα δημαρχεία ολόκληρης της χώρας.

 

 

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

Ετικέτες: