Ο Αβραμόπουλος «έστησε» τον Μπερίσα που κάνει όνειρα για την... Πρέβεζα

Σε νέα φάση κρίσης μπήκαν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, καθώς ο Μπερίσα και οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλούν επειδή η χώρα μας είναι στη δύνη της οικονομικής κρίσης.

 

Χθες ήταν η σειρά του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να θέσει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της χώρας μας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος να ματαιώσει την επίσκεψή του λίγες ώρες πριν πετάξει για τα Τίρανα.

 

Οπως επισήμανε μάλιστα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, «δηλώσεις σαν και αυτές δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα».

 

Ο Μπερίσα άναψε φωτιές με τη χθεσινή ομιλία του στην Αυλώνα για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Εκεί, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε: «Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια νέα πρόκληση σημειώθηκε χθες όταν δύο νεαροί ύψωσαν την αλβανική σημαία κοντά στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Αφού φωτογραφήθηκαν μπροστά της, ανέβασαν το στιγμιότυπο στο facebook στη σελίδα που φέρει τον τίτλο «Αλβανική νεολαία στην Ελλάδα». Οι προκλητικές ενέργειες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγες μέρες πριν έγινε μια εκδήλωση στο Σπόρτιγκ όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Εντι Ράμα. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εθνικιστικών τραγουδιών για τη «Μεγάλη Αλβανία» μέχρι την Πρέβεζα, ειπώθηκε από συνεργάτη του ότι αν κερδίσει στις επόμενες εκλογές θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα και τηλεοπτικού σταθμού για τους Αλβανούς μετανάστες!

Ετικέτες: