«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην Ελλάδα»

«Μας πότισες φαρμάκι, αλλά εντάξει...» φέρεται να είπε ο Γιάννης Στουρνάρας το κρίσιμο βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν πλέον τελείωσαν οι διαβουλεύσεις. Η συνεδρίαση τη Δευτέρα το μεσημέρι ξεκίνησε θετικά για την Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Κάποια στιγμή κατά τις 10 το βράδυ φάνηκε ότι η συνάντηση θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο.

 

Εκείνο το Eurogroup άνοιξε τη διαδικασία για τη χορήγηση της «δόσης με δόσεις» στην Ελλάδα και έθεσε επίσης και ένα ζήτημα επαναγοράς ελληνικού χρέους, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Η επιτυχία της επαναγοράς συνδέθηκε από το ΔΝΤ με την εκταμίευση της δόσης και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ερχόμενης εβδομάδας.

 

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε ότι η επαναγορά ομολόγων είναι εθελοντική κι ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να θιχτούν οι εγχώριες τράπεζες, αντίθετα θα ωφεληθούν.

 

Δεν διευκρίνισε όμως τι θα γίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι διοικητές τους διορίζονται από το κράτος. Στο προηγούμενο «κούρεμα» τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 12 δισ. ευρώ και σίγουρα δεν θα άντεχαν ένα νέο χτύπημα.

 

Προαπαιτούμενο της δόσης και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί εντός τους Ιανουαρίου του 2013 και να φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετους φόρους 2 δισ. ευρώ.

Ετικέτες: