«Τσάρος» στις ΗΠΑ από τη... Σμύρνη!

Το όνομά του είναι Τζέιμς, αλλά τον φωνάζουν Τζέιμι. Το επώνυμό του είναι Ντίμον, αλλά το πραγματικό του επώνυμο είναι Παπαδημητρίου. Απλώς ο παππούς του το άλλαξε όταν μετανάστευσε από τη Σμύρνη στις ΗΠΑ. Ο 56χρονος Τζέιμι Ντίμον είναι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chace & Go και μάλλον ο πιο ισχυρός και πλούσιος τραπεζίτης στην Αμερική και, ως εκ τούτου, έμπιστος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Το περιοδικό «Τime» τον έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2006, το 2008, το 2009, αλλά και το 2011. Εξάλλου, μόνο για το οικονομικό έτος 2011 οι απολαβές του έφτασαν τα 23.000.000 δολάρια, ενώ ανακηρύχθηκε παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της χρονιάς. Οι φήμες θέλουν τον τραπεζίτη από τη Σμύρνη να είναι το φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Ακόμη και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, στην τελευταία του συνέντευξη τον πρότεινε ανοιχτά για τη θέση λέγοντας ότι «εάν είναι να έχουμε πρόβλημα με τις αγορές, τότε ο Ντίμον θα ήταν ο καλύτερος άνθρωπος γι' αυτήν τη δουλειά». Ο «κύριος Λεπτομέρεια», όπως τον αποκαλούν εξαιτίας της μεθοδικότητάς του, θεωρείται ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street από την καταστροφή όταν οι αμερικανικές τράπεζες κινδύνευαν να καταρρεύσουν και το μόνο μελανό σημείο στην καριέρα του αποτελεί το γεγονός ότι εμπιστεύτηκε τον Αχιλλέα Μακρή, έναν συμπατριώτη του που τοποθέτησε στο κατάστημα του Λονδίνου. Ο Μακρής, μαζί με δύο ακόμη στελέχη, εκτελούσε ριψοκίνδυνα στοιχήματα για το επενδυτικό τμήμα της JPMorgan και οδήγησε την τράπεζα σε απώλειες που άγγιξαν τα 6 δισ. Ευρώ.

 

Ο Ντίμον, πάντως, και σε αυτή την περίπτωση έδειξε την εξαιρετική στρατηγική του, ανέλαβε τις ευθύνες του, δήλωσε ότι είχε απευθείας συνεργασία με τον Μακρή, ενώ αποδέχτηκε ακόμη και το επιχείρημα ότι πρέπει να είναι πιο αυστηρός ο εποπτικός έλεγχος των τραπεζών. Μάλιστα, ενημέρωσε ο ίδιος αρκετές φορές τους δημοσιογράφους λέγοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αξίζουμε όλη την κριτική που θα μας ασκηθεί». Φυσικά είχε και την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε εκείνη την περίοδο είπε ότι πρόκειται για έναν «από τους πιο έξυπνους τραπεζίτες που έχει η Αμερική».

 

Και η αλήθεια είναι ότι ο Ντίμον, που σπούδασε στο Tufts και στο Harvard, προέρχεται από μια οικογένεια με παράδοση στον τραπεζικό τομέα -τόσο ο παππούς όσο και ο πατέρας του έκαναν καριέρα στον κλάδο- και έχει καθιερώσει ένα δικό του στιλ. Το περασμένο καλοκαίρι για παράδειγμα, όταν οι μεγαλοτραπεζίτες της Νέας Υόρκης έκαναν διακοπές στο Χάμτονς, το πολυτελές θέρετρο, εκείνος γύριζε με ένα πούλμαν όλες τις αμερικανικές πολιτείες για να επισκεφτεί τα υποκαταστήματα της τράπεζάς του. Της Κυριακές πάλι, ο Ντίμον τρώει μαζί με τη γυναίκα του Τζούντι και τις τρεις κόρες τους στην «Αύρα», την πιο φημισμένη ελληνική ταβέρνα στο Μανχάταν.

 

 

Μαρία Παναγιώτου

Ετικέτες: