Φρένο από γραμματέα σε έργα ζώης!

Εγκλωβισμένος παραμένει ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γιαννούσης στον σκληρό φιλελεύθερο πυρήνα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και αρνείται πεισματικά να αποδεσμεύσει κονδύλια για τα μεγάλα έργα που θα δώσουν ζωή στη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο κ. Γιαννούσης, που έγινε γνωστός από την άτεγκτη γραμμή προς την Ελλάδα που ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. προωθούσε, έχει επανειλημένα αρνηθεί να εξετάσει και να προωθήσει στις Βρυξέλλες τις προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Καλογιάννη για ανακατανομή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ προς ολοκλήρωση των έργων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων.

 

Συγκεκριμένα, μεσούσης της γενικής αγωνίας για δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας στην περιφέρεια και της προσπάθειας για συνένωση της χώρας σε ένα ενιαίο γεωγραφικό σύνολο που θα επιτρέπει απρόσκοπτες μετακινήσεις για εμπόριο και τουρισμό, η έλλειψη των απαραίτητων πόρων που δημιουργήθηκε από τη διακοπή της χρηματοδότησης προς τα έργα θέτει σε κίνδυνο τα πλέον αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες τμήματα των δρόμων στη δυτική Πελοπόννησο από Πάτρα έως Καλαμάτα και στην κεντρική Ελλάδα από Καρδίτσα μέχρι Μέτσοβο.

 

Ο κ. Καλογιάννης και οι υπεύθυνοι παράγοντες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι η μεταφορά κονδυλίων ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 7,5 δισ. που θεωρητικά είναι ενταγμένα σε γενικές κατηγορίες τύπου «αειφόρος ανάπτυξη», «καινοτομία» κ.λπ., που ήταν ιδιαίτερα προσφιλείς στην πρώην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη αλλά δεν έχουν καμία νομική δέσμευση σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα προς όφελος των αυτοκινητοδρόμων, αρκούν για να ολοκληρωθούν τα έργα και να δημιουργηθούν 7.000 νέες θέσεις εργασίας στην Πελοπόννησο και την κεντρική Ελλάδα, πέρα από τις 70.000 θέσεις για τέσσερα χρόνια που θα δημιουργήσει το υπόλοιπο αντικείμενο των έργων.

 

Ομως, όπως έκανε και με τις περίφημες «κοινοβουλευτικές ερωτήσεις» που μέσω του τότε ευρωβουλευτή και νυν υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη προωθούσε για συμμόρφωση της Ελλάδας στις επιταγές της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ο κ. Γιαννούσης λέει ότι τα σχετικά κονδύλια δόθηκαν στη χώρα μας από την Ε.Ε. για γενικότερες ανάγκες εκσυγχρονισμού και βελτίωσής της και όχι για θέματα που δεν είναι διαρθρωτικά και που κανονικά θα πρέπει να υπακούουν σε αυστηρά κριτήρια απόδοσης των επενδύσεων.

 

Πολλές ερωτήσεις με παρόμοιο σκεπτικό είχε υποβάλει στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Χατζηδάκης με θέματα, μεταξύ άλλων, την άνοιξη του 2003, τη βιωσιμότητα της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, τη δημιουργία νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, τους χώρους υγειονομικής ταφής κ.λπ., κ.λπ. Η λίστα των υποδείξεων για εξαναγκασμό της Ελλάδας σε πρέπουσα συμπεριφορά είναι μακρά.

Ετικέτες: