ΔΕΗ: Πληρώστε ρεύμα χωρίς χαράτσι

Στα χέρια των υπευθύνων της ΔΕΗ βρίσκεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία κρίθηκε παράνομη η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους ακινήτου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ομοσπονδιών και των σωματείων που προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας Γιάννης Μυταλούλης, αυτό σημαίνει ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν μπορεί πλέον να εισπράττει το τέλος ακίνητης περιουσίας.

 

Με την υπ' αριθμόν 1101/2012 δικαστική απόφαση υποχρεώνεται από χθες η ΔΕΗ να μη διακόπτει την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές, να δέχεται την καταβολή μόνο του αντιτίμου που αντιστοιχεί στο ρεύμα και να μην ενσωματώνει το τέλος στους λογαριασμούς. Σε περίπτωση μη σεβασμού της απόφασης από τους υπευθύνους της εταιρίας, ο κ. Μυταλούλης τονίζει ότι οι καταναλωτές «μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά των υπαλλήλων και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, κατηγορώντας τους για παραβίαση δικαστικής απόφασης. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ μπορεί να κατηγορηθεί ακόμα για τέλεση του αδικήματος της απιστίας, με το σκεπτικό ότι με τον μη σεβασμό της απόφασης της Δικαιοσύνης -πρακτική που μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές στη διεκδίκηση αποζημιώσεων- εκθέτουν την επιχείρηση σε κίνδυνο χρεοκοπίας». Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μυταλούλης, η εν λόγω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν έχει αναδρομική ισχύ για όσους πολίτες έχει «κοπεί» το ρεύμα. Εφόσον πάντως το επιθυμεί, καταναλωτής στον οποίον έχει διακοπεί ήδη το ρεύμα επειδή δεν εξόφλησε το «χαράτσι» μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια, στρεφόμενος κατά της ΔΕΗ.

 

Από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον κ. Μυταλούλη, να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης εντός 30 ημερών, ενώ μπορεί να ζητήσει και την αναστολή της ισχύος της με προσωρινή διαταγή. Στην απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο έθεσε ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας, θεωρώντας ότι με τη συνεχιζόμενη φοροκαταιγίδα που δέχονται οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του επίμαχου τέλους. Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος, «οι δικαστές έδωσαν με την απόφασή τους μια προειδοποίηση στο κράτος, και το σκεπτικό τους, ό,τι και να γίνει, δεν αναιρείται».

Ετικέτες: