Συνεχίζουν ήπια οι δικαστικοί

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, έστω και με ηπιότερη μορφή, δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις «γέφυρες» που έριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης από το βήμα των γενικών συνελεύσεων της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος το Σάββατο και της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος την Κυριακή.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δύο ενώσεων, δικαστές και εισαγγελείς μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου 2013 θα κατέρχονται από τις έδρες από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.), ενώ μέχρι σήμερα παρέμεναν στις έδρες μόνο για μία ώρα, από τις 09.00 π.μ. έως τις 10 π.μ.

 

Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να δημοσιεύουν κανονικά αποφάσεις οι δικαστές, επισημαίνοντας παράλληλα σε ψήφισμά της ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την υποβάθμιση του λειτουργήματός τους και την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους».

 

Και αυτό παρά τις δεσμεύσεις τεσσάρων σημείων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν από τον κ. Ρουπακιώτη.

 

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε από το βήμα της χθεσινής συνέλευσης ότι είναι «βαθιά λυπημένος και πολύ ανήσυχος» από τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Σήμερα αποφασίζουν την περαιτέρω στάση τους και οι διοικητικοί δικαστές.

 

 

Αιχμές για Στουρνάρα

 

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς στον χθεσινό χαιρετισμό του άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και προειδοποίησε ότι «αν δεν σταματήσει να νομοθετεί “αλά καρτ” η Πολιτεία, δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης» προσθέτοντας: «Θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό».

 

 

Τέσσερις δεσμεύσεις

 

Ειδικότερα, οι δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προς δικαστές και εισαγγελείς αφορούν:

- πρώτον, την καταβολή των αναδρομικών του 2011 βάσει αποφάσεων του Μισθοδικείου σε μετρητά (και όχι σε ομόλογα) μέσα στον Ιανουάριο του 2013,

- δεύτερον, την προώθηση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης για όσους δικαστικούς λειτουργούς έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια,

- τρίτον, τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενοχληθούν από τις τράπεζες οι δικαστές που έχουν εξαγοράσει ομόλογα αντί μετρητών από τα αναδρομικά των περασμένων ετών και,

- τέταρτον, τη διαβεβαίωση ότι αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης να ενταχθεί ένα από τα επιδόματά τους (επίδομα αποζημίωσης) στον βασικό μισθό τους, ώστε να αυξηθούν κατά τι οι αποδοχές τους.

 

 

Υποδείξεις πατριωτισμού

 

Πέρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, εκκλήσεις να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις απηύθυναν σε δικαστές και εισαγγελείς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες. Οι εκκλήσεις αυτές, ωστόσο, έπεσαν στο κενό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η στάση που κράτησε η αρεοπαγίτης πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ) Βασιλική Χριστοφίλου Θάνου, η οποία τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως θεσμικό. Παράλληλα, απάντησε και στο ζήτημα πατριωτισμού των δικαστών που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου για το «χαράτσι» τονίζοντας: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος από κανέναν και θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να εννοεί ούτε να αναμένει ότι ο δικαστής θα εκδίδει αποφάσεις σκοπιμότητας».

 

 

Και παρέμβαση από Βορίδη περί «μείωσης βουλευτικών αποζημιώσεων»

 

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε ότι ο δικαστικός κλάδος δεν αντιμετωπίστηκε ισότιμα με τις άλλες εξουσίες, ζήτησε να έχει πλήρη εικόνα για τις μειώσεις που υπέστησαν οι δικαστικοί λειτουργοί και τόνισε ότι, εάν όντως είναι ασύμμετρες οι αμοιβές δικαστών και βουλευτών, προφανώς «θα πρέπει να υπάρξει μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων».

 

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο καθένας θα πρέπει να συμβάλλει στην πορεία ανάκαμψης της χώρας, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουμε διανύσει τα τρία τέταρτα του δρόμου. Και στις δύο συνελεύσεις, αυτής της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Σάββατο και αυτή της Ενωσης Εισαγγελέων την Κυριακή παρόντες ήταν εκπρόσωποι κομμάτων που απηύθυναν χαιρετισμούς, εκπρόσωποι όλων των δικαστικών ενώσεων, των δικαστικών υπαλλήλων και πρώην ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: