Εισαγγελικός κεραυνός για τον σχολάρχη Σοφ. Ξυνή!

Στο στόχαστρο πολυεπίπεδης εισαγγελικής έρευνας, η οποία διενεργείται από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βρίσκονται οι υπεύθυνοι του εκπαιδευτικού ομίλου Ξυνή. Ηδη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των Σοφοκλή, Αθήνας και Αικατερίνη Ξυνή, σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσης κατά του Δημοσίου, κατηγορία που επισείει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης! Παράλληλα, διατάχτηκε η δημοσιοποίηση των ονομάτων των τριών κατηγορουμένων και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

 

Το πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά την οικογένεια Ξυνή και έφτασε στην ολοκλήρωσή του συνδέεται με πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες τις οποίες οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποιούσαν προκειμένου να εισπράττουν από το Δημόσιο, μέσω επιδοτήσεων, δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Για την υπόθεση διενεργήθηκε από την εισαγγελική λειτουργό έρευνα μετά από πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος όμιλος εμφάνιζε βεβαιώσεις μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας που αποδείχτηκαν πλαστές και φέρονται να έχουν υπογραφεί από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, έως τον Αύγουστο του 2010 η συνολική οφειλή του ομίλου προς τον ασφαλιστικό φορέα ανερχόταν περίπου στα 692.000 ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα είχε δει το φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι το ΙΚΑ ρύθμισε τα χρέη του ομίλου σε 4.700 δόσεις, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής το 2.404. Επιπλέον, στο πόρισμα υπάρχει η περίπτωση της εταιρίας του ομίλου ΞΥΝΗ «Δυναμική Εκπαιδευτική - Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Α.Ε.» που εισέπραξε συνολικό ποσό 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας.

 

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών συνεχίζει την εισαγγελική έρευνα αναμένοντας να της αποσταλούν στοιχεία από τις τράπεζες με τις οποίες οι κατηγορούμενοι και ο ομιλος Ξυνή είχαν συναλλαγές. Η κυρία Παπανδρέου ψάχνει και τυχόν ευθύνες υπαλλήλων του Δημοσίου στην υπόθεση, οι οποίοι φέρονται να κατήρτισαν τις ασφαλιστικές ενημερότητες, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον εκπαιδευτικό όμιλο να εξασφαλίζει τις επιδοτήσεις από το Δημόσιο μέσω της συμμετοχής του σε διάφορα προγράμματα.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: