Μεταμόσχευση βιονικού χεριού σε νεαρό ασθενή

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των ακρωτηριασμών αναμένεται να φέρει το πρώτο βιονικό χέρι νέας γενιάς που θα τοποθετηθεί σύντομα σε ασθενή, ο οποίος με τη βοήθειά του θα έχει την αίσθηση της αφής σε πραγματικό χρόνο!

 

Επιστήμονες της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης ετοιμάζονται να κάνουν την πρώτη μεταμόσχευση βιονικού χεριού σε νεαρό ασθενή από τη Ρώμη, που έχασε το κάτω μέρος του χεριού του σε τροχαίο ατύχημα. Οπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πρόκειται για τεχνητό μέλος νέας γενιάς, που συνδέεται άμεσα με το νευρικό σύστημα μέσω ηλεκτροδίων, τα οποία εφάπτονται σε δύο από τα κύρια νεύρα του χεριού (το μέσο και το ωλένιο). Ετσι ο ασθενής θα έχει την αίσθηση της αφής αλλά και τον πλήρη έλεγχο του χεριού, καθώς αυτό θα λαμβάνει τα σήματα του εγκεφάλου, θα τα μετατρέπει σε κίνηση και επιπλέον θα στέλνει σήματα στον εγκέφαλο χάρη στους πολύ ευαίσθητους αισθητήρες που διαθέτει!

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως σήμερα τα τεχνητά άκρα που χρησιμοποιούνται έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα νευρικά σήματα που προορίζονται για το μέλος που λείπει και να τα «μεταφράζουν» σε κίνηση, χωρίς ωστόσο να δίνουν την αίσθηση της αφής.

 

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, σχεδόν το 50% των ατόμων που έχουν ακρωτηριαστεί δεν χρησιμοποιεί το τεχνητό μέλος του, επειδή δεν αισθάνεται άνετα με την εμφάνισή του και τον τρόπο λειτουργίας του. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το νέο βιονικό χέρι θα αποτελέσει καινοτομία στον χώρο των τεχνητών μελών και θα συμβάλει καθοριστικά στην καλύτερη ανάπτυξη τεχνητών μελών νέας γενιάς. «Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη αίσθηση αφής έχει κανείς τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποδεχθεί πλήρως το τεχνητό του μέλος» είπε ο δρ Silvestro Micera, μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε το βιονικό χέρι νέας γενιάς. «Ελπίζουμε ότι μια μέρα οι ασθενείς θα το χρησιμοποιούν χωρίς να θυμούνται ότι είναι τεχνητό».

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: