Στην Αθήνα για φρεγάτες και «φιλέτα»!

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Πριν όμως ο αλέκτορα φωνήσαι, τα γεγονότα τον διαψεύδουν και μάλιστα από τα πιο αρμόδια χείλη: Αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων σε μια σειρά από συνεντεύξεις του ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην ενοικίαση δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών παρακολούθησης με τη διαδικασία leasing, που θα λήξει σε οκτώ χρόνια. Οπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο κ. Κεδίκογλου στον Alpha 98,9, σημείωσε τις αμυντικές ανάγκες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παραμελεί την αμυντική θωράκισή της και για τον λόγο αυτό πρότεινε στους Γάλλους να ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης.

 

«Η πρότασή μας αυτή συζητείται και -το επαναλαμβάνω- είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να φροντίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ρωτήθηκε αν η ενοικίαση συνδυάζεται με τη διερεύνηση κοιτασμάτων και απάντησε: «Οχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο».

 

Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση των αποκαλύψεων της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (3 Φεβρουαρίου 2013), έστω και αν η Ελλάδα επιχειρηθεί να «χρεωθεί» εκείνη την πρωτοβουλία. Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ λε Ντριάν για να «κλειδώσει» η μεταχρονολογημένη αγορά τους.

 

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει φρεγάτες FREMM που κατασκευάζει η DCNS, μια εταιρία που βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και ο Ολάντ θέλει να τη σώσει, διασώζοντας παράλληλα μερικές θέσεις εργασίας στη χώρα του. Βέβαια η γαλλική αβρότητα κρύφτηκε πίσω από το ενδιαφέρον για στήριξη της χώρας μας στο θέμα της ΑΟΖ, αν και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για περιοχή που βρίσκεται στην Κρήτη και δεν αμφισβητείται. Ο κ. Ολάντ όμως έδειξε ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά φιλέτα.

 

Το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς εστιάστηκε στα θέματα ενέργειας, μεταφορών, διαχείρισης υδάτινων πόρων. Συγκεκριμένα οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για το 17% της ΔΕΗ που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση προς αποκρατικοποίηση, όπως και για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Γαλλικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται και για επενδύσεις σε μεταφορές και υποδομές. Δηλαδή αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμιο Καστελίου, ΕΡΓΟΣΕ αλλά και για τις εταιρίες ύδρευσης, όπου ήδη η γαλλική Suez ελέγχει ποσοστό της ΕΥΑΘ.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: