Αρχισαν τα όργανα με «μαέστρο» Μπουτάρη

Αναταράξεις σε επίπεδο στελεχών αλλά και εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης προκαλεί η γνωστοποίηση των αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων που ανακοίνωσε ύστερα από πολυήμερες παλινδρομήσεις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Το νέο σχήμα που θα «κουμπώσει» με τους αντιδημάρχους, τους οποίους ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης πριν από μερικές εβδομάδες, χαρακτηρίζεται από γενικολογίες και μπερδεμένες αρμοδιότητες, αν και ο αρχικός στόχος ήταν η απλοποίηση.

 

Ταυτόχρονα, σε εσωτερικό επίπεδο επιβεβαιώνεται η τάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να αποστασιοποιηθεί από τους έως σήμερα κυρίαρχους πόλους της παράταξής του, ενισχύοντας έναν νέο πόλο που αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες του. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελικό κείμενο των αρμοδιοτήτων αλλά και του νέου οργανογράμματος του δήμου, το οποίο γράφτηκε και ξαναγράφτηκε πολλές φορές, έχει τη σφραγίδα τριών ανθρώπων, που βρίσκονται κοντά στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης: του γενικού γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά, του νομικού συμβούλου Απόστολου Σοφιαλίδη και του συμβούλου σε θέματα αυτοδιοίκησης Βασίλη Κάππα. Ο πόλος του Χασδάι Καπόν εμφανίζεται αποδυναμωμένος, ο έτερος πόλος του Ανδρέα Κουράκη παραμένει μάλλον στα ίδια, ενώ τα σενάρια για αναβάθμιση του Κώστα Ζέρβα, ο οποίος πρόσφατα ορίστηκε ως ο αντιδήμαρχος που μόνιμα αναπληρώνει τον δήμαρχο, παρέμειναν απλώς σενάρια.

 

Από μια πρώτη ανάγνωση του νέου οργανογράμματος φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια οι αρμοδιότητες να διαχωριστούν από τις Διευθύνσεις που υπήρχαν ήδη. Πολλές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν σε άλλες αντιδημαρχίες, ενώ μερικές άλλες, όπως αυτή της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και της κρίσιμης για τον τομέα της καθαριότητας Μηχανολογίας, δεν έχουν οριστεί ακόμη. Ετσι πολλοί εκτιμούν ότι αυτές τις αρμοδιότητες θα τις αναλάβει ουσιαστικά o νέος ισχυρός άνδρας του δήμου, ο γενικός γραμματέας Θωμάς Ψαρράς.

 

Οσο για τον παλιό ισχυρό άνδρα, δηλαδή τον πρώην αντιδήμαρχο οικονομικών Χασδάι Καπόν, ο οποίος τώρα ορίστηκε αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντα των οικονομικών, τα οποία ανέλαβε ο Γιώργος Αρβανίτης.

 

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση επικρατεί στον χώρο των εργαζομένων, όπου η διοίκηση Μπουτάρη προχώρησε σε μετακινήσεις διευθυντών και προϊσταμένων ως συνέπεια του νέου οργανογράμματος.

Ετικέτες: