Η συσκευή που «αντικαθιστά» τον οργανισμό!

Την επανάσταση στη μεταμόσχευση ήπατος υπόσχεται να φέρει μία νέα συσκευή που δημιουργήθηκε από Ελληνα καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η συσκευή μπορεί να διατηρήσει από 24 ως και 72 ώρες ένα συκώτι προς μεταμόσχευση σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπινου σώματος, προσφέροντας υπερδιπλάσιο χρόνο στους χειρουργούς! Θεωρείται δε πιθανό να επεκταθεί η χρήση της στη μεταμόσχευση και άλλων οργάνων, όπως το πάγκρεας, τα νεφρά και οι πνεύμονες.

 

Οπως εξηγεί ο Ελληνας καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κωνσταντίνος Κούσσιος, που είναι ένας από τους εφευρέτες της πρωτοποριακής συσκευής, τα αποτέλεσμα των πρώτων δοκιμών της ήταν εντυπωσιακά. «Ηταν εκπληκτικό να βλέπεις ένα αρχικά κρύο γκρίζο όργανο να φωτίζεται με χρώμα μόλις συνδέθηκε με τη συσκευή και να αρχίζει να λειτουργεί σαν να βρισκόταν μέσα στο σώμα». Η συσκευή, που είναι φορητή και έχει μέγεθος όσο ένα φορητό ψυγειάκι, δεν διατηρεί απλώς το όργανο προς μεταμόσχευση. Το θερμαίνει σε θερμοκρασία αντίστοιχη με εκείνη του σώματος και το τροφοδοτεί με έναν συνδυασμό αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βοηθά ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του όποιου κατεστραμμένου ιστού.

 

Το αποτέλεσμα είναι να υπερδιπλασιάζεται ο χρόνος ζωής του οργάνου, που σήμερα δεν ξεπερνά τις 12 ώρες. Αυτό, όπως αναφέρει ο Νάιτζελ Χίτον, διευθυντής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κολεγίου King's -όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές-, μπορεί να σηματοδοτήσει μία «αλλαγή παιχνιδιού» στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. «Το να κερδίζεις επιπλέον χρόνο για τον χειρουργό παρατείνει τις εναλλακτικές που έχουν οι ασθενείς, πολλοί από τους οποίους θα πέθαιναν αν δεν έβρισκαν κατάλληλο μόσχευμα μέσα σε αυτόν τον χρόνο» εξηγεί.

 

Ο Ελληνας καθηγητής με τις πολλές διακρίσεις (μεταξύ άλλων έλαβε την υποτροφία F.V.Hunt και τα βραβεία Bruce Lindsay και Frederic Lizzi) είχε στο παρελθόν ηγηθεί ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε μηχάνημα εστιασμένου υπερήχου υψηλής έντασης (Ηifu), το οποίο νεκρώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς επέμβαση.

 

 

Μυρτώ Μπούτση

Ετικέτες: