Αιματολογικό «εργαστήριο» στον οργανισμό

Επανάσταση στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές αναλύσεις φέρνει ένα νέο εμφύτευμα που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ελβετία, το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα και λειτουργεί σαν μικροσκοπικό αιματολογικό εργαστήριο!

 

Το εμφύτευμα ανέπτυξαν ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και είναι πολύτιμο για όσους κάνουν χημειοθεραπεία ή αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, επειδή, καταγράφοντας τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, μπορεί να προλάβει ακόμα και την καρδιακή προσβολή!

 

Το εμφύτευμα έχει μήκος μόλις 14 χιλιοστά και διαθέτει πέντε αισθητήρες, μέσω των οποίων παρατηρεί τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και στέλνει στους γιατρούς τις σχετικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εντοπίσει έως και πέντε πρωτεΐνες και οργανικά οξέα ταυτοχρόνως και στη συνέχεια να στείλει τα αποτελέσματα στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο του ειδικού.

 

Ετσι, οι γιατροί είναι σε θέση να παρακολουθούν καλύτερα την πορεία της υγείας κάθε ασθενούς, και κυρίως εκείνων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο που χάνεται περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και προσαρμόζοντας τη θεραπεία που πρέπει να χορηγηθεί στα δεδομένα του οργανισμού του.

 

Το εμφύτευμα εκπέμπει ραδιοκύματα σε ασφαλή συχνότητα, ενώ συγκεντρώνει και στέλνει τα στοιχεία μέσω bluetooth και δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Οι αισθητήρες του είναι καλυμμένοι με ένα ένζυμο που αντιδρά με τις χημικές ουσίες στο σώμα, προκειμένου να γίνουν οι μετρήσεις, ενώ η μπαταρία του ενισχύεται από ειδικό επίθεμα που τοποθετείται έξω από το δέρμα του ασθενούς.

 

Το ένζυμο έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, ωστόσο οι επιστήμονες κατάφεραν να την αυξήσουν στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή περίπου σαράντα πέντε μέρες, χρόνος που σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Giovanni de Micheli είναι αρκετός για πολλές εφαρμογές.

 

Το νέο εμφύτευμα χαρακτηρίστηκε κόσμημα της τεχνολογίας, ενώ σύμφωνα με τον Giovanni de Micheli θα επιτρέπει την άμεση και συνεχή παρακολούθηση της υγείας των ασθενών με βάση τα δικά τους δεδομένα και όχι τα γενικά.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: